Transport Online - Boeing in VS aangeklaagd vanwege crash

Boeing in VS aangeklaagd vanwege crash

Boeing in VS aangeklaagd vanwege crash
28-03-2019 22:40 | Buitenland | auteur ANP/RTR

CHICAGO - Nabestaanden van een van de slachtoffers van het onlangs in Ethiopië neergestorte vliegtuig hebben vliegtuigbouwer Boeing formeel aangeklaagd in de Verenigde Staten. Het gaat om de familie van Jackson Musoni uit Rwanda.

Ze houden Boeing verantwoordelijk voor de crash in maart, waarbij behalve Musoni ook alle overige 156 inzittenden om het leven kwamen. Het toestel van Ethiopian Airlines stortte kort na het opstijgen neer. In oktober vond een soortgelijk ongeluk plaats in Indonesië met een zelfde type toestel van Boeing, een 737 MAX-8. Daarbij kwamen 189 mensen om.

Ten minste één van de ongelukken, die in Indonesië, had te maken met een nieuw systeem aan boord dat de neus van het vliegtuig automatisch omlaag duwde. Een software-update moet ervoor zorgen dat dat minder snel weer tot problemen leidt. De familie van Musoni spreekt in de aanklacht van een ontwerpfout.

In veel landen mogen de populaire, relatief zuinige vliegtuigen van het type 7373 MAX uit voorzorg niet vliegen tot maatregelen van Boeing onder de loep zijn genomen. De crash kost Boeing daardoor miljarden dollars. In de VS loopt al een strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant. Ook hebben senatoren al vragen gesteld over mogelijk gebrekkig toezicht door toezichthouder FAA.

Foto's

  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions