Transport Online - Deel brexitdeal van May in stemming

Deel brexitdeal van May in stemming

Deel brexitdeal van May in stemming
28-03-2019 19:49 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - Het Britse Lagerhuis stemt vrijdag over een deel van de overeenkomsten die de regering van premier May met de Europese Unie heeft gesloten over het Britse vertrek uit de unie. Het gaat om de basisovereenkomst met de formaliteiten waarmee de twee uit elkaar gaan, een 'echtscheidingsakte' die de terugtrekkingsovereenkomst wordt genoemd. May vraagt het Lagerhuis om voor dit onderdeel te stemmen, omdat instemming een voorwaarde van de EU is om uitstel van de brexit tot in mei te regelen. Als dit niet lukt, moet haar land, waarschijnlijk chaotisch, op 12 april uit de unie stappen.

De politieke verklaring over de toekomstige relaties staat vrijdag niet op de agenda. Parlementsvoorzitter John Bercow stemt in met de gang van zaken. Meer dan een week geleden blokkeerde hij de stemmig over de hele brexitdeal, omdat May niets nieuws had toegevoegd aan de overeenkomsten die al twee keer waren weggestemd. Volgens Bercow wordt nu iets anders aangeboden en kan er over worden gestemd.

De terugtrekkingsovereenkomst legt vast hoe de twee partijen formeel uit elkaar gaan en wie wat doet of betaalt. Voor de toekomstige relaties is er een kaderovereenkomst gesloten die de politieke verklaring wordt genoemd.

Volgens Britse media is het erg onzeker dat de terugtrekkingsovereenkomst vrijdag toch een meerderheid haalt. Veel van haar tegenstanders zien in de stemming een laatste poging om haar brexitdeal aangenomen te krijgen door net te doen alsof de politieke verklaring er los van staat. In de tekst van de motie die de regering vrijdag voorlegt, wordt de politieke verklaring als iets omschreven waar nog van alles aan kan veranderen in onderhandelingen met Brussel.

De brexit stond vrijdagavond 29 maart om 23.00 uur in Londen (het begin van 30 maart bij ons) op het programma, maar moet worden opgeschoven naar 22 mei. Als May vrijdag niet genoeg parlementsleden aan haar zijde vindt, lijkt het koninkrijk hoe dan ook 12 april de EU te verlaten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,324

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions