Cel voor poging dreigen met 'school shooting'

Cel voor poging dreigen met 'school shooting'
28-03-2019 13:49 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 18-jarige Mitchell O. veroordeeld tot een maand jeugddetentie, wegens een poging tot bedreiging met een schietpartij op een school. O. plaatste op YouTube een bericht waarin hij onder meer schreef dat hij bezig was met de voorbereiding van een 'school shooting'.

De FBI tipte de Nederlandse politie twee keer over de activiteiten van O. op internet. Toen waarschuwingen niet bleken te helpen, pakte de politie hem in december op. O. had volgens justitie een duidelijke fascinatie met geweld. O. heeft verklaard dat de tekst over het plannen van een 'school shooting' slechts een grap was.

De rechtbank kwalificeert de tekst als "zeer bedreigend" en vindt dat O. had moeten inzien dat deze tot grote onrust had kunnen leiden. "Elke school, iedere leerling en iedere docent kan zich hierdoor aangesproken voelen'', aldus de rechter. Omdat er geen aanwijzingen zijn dat scholieren of docenten de tekst ook daadwerkelijk hebben opgemerkt, is er geen sprake van een voltooide bedreiging, maar van een poging.

Het Openbaar Ministerie had 180 dagen jeugddetentie geëist, waarvan ongeveer de helft voorwaardelijk. O. heeft circa honderd dagen in voorarrest gezeten, is inmiddels weer vrij en hoeft niet terug de cel in. Het aantal te veel, in voorarrest uitgezeten dagen is voor zijn rekening.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,804
Diesel1,511

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden