Transport Online - Maritieme EU-missie verder zonder schepen

Maritieme EU-missie verder zonder schepen

Maritieme EU-missie verder zonder schepen
27-03-2019 11:34 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese militaire operatie tegen mensensmokkel vanuit Libië via de Middellandse Zee moet het voorlopig stellen zonder schepen. De EU-landen zijn dat overeengekomen, hoewel sommige er volgens diplomaten "tandenknarsend'' mee hebben ingestemd.

De reden is dat Italië niet wil dat schepen van Operatie Sophia opgepikte migranten op Italiaanse bodem afzetten zolang ze niet worden verdeeld over Europa. De missie blijft mensensmokkelaars wel vanuit de lucht in de gaten houden. Ook de Europese steun voor de Libische kustwacht en het toezicht op het wapenembargo tegen Libië blijven in stand.

Zonder besluit zou de missie zondag aflopen. De EU-landen vinden de operatie echter belangrijk en kwamen een verlenging van zes maanden overeen.

Tienduizenden migranten

Zonder schepen kan het mandaat niet effectief en volledig worden uitgevoerd, erkende een woordvoerster van de EU-buitenlanddienst, verwijzend naar de kerntaak van de missie om de activiteiten van mensensmokkelaars te verstoren. Volgens haar gaat het om een "tijdelijke opschorting'' van de inzet van schepen. Zij voegde daaraan toe dat ondertussen verder wordt gewerkt aan een oplossing voor het ontschepen van migranten. Gesprekken over dit onderwerp tussen de lidstaten verkeren echter al lange tijd in een patstelling.

Sinds het begin in de zomer van 2015 hebben schepen van de missie zo’n 50.000 migranten opgepikt. Volgens de site van de operatie zijn momenteel een Spaans en een Italiaans marineschip actief, naast vier vliegtuigen en een helikopter.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland lopen door het besluit "duizenden, misschien wel tienduizenden mensenlevens'' gevaar. "Zeker nu reddingsschepen van ngo’s ook nagenoeg geen reddingsacties meer kunnen uitvoeren'', aldus de organisatie. "Legt Nederland zich hierbij neer, dan is duidelijk dat de muren van Europa belangrijker worden gevonden dan het redden van mensenlevens.''Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions