Clicky

 
Transport Online - 'Bus- en vrachtwagenchauffeurs verdienen eerlijk loon en fatsoenlijke werktijden'

'Bus- en vrachtwagenchauffeurs verdienen eerlijk loon en fatsoenlijke werktijden'

'Bus- en vrachtwagenchauffeurs verdienen eerlijk loon en fatsoenlijke werktijden'
26-03-2019 17:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

BRUSSEL - Buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs die wekenlang weggestopt worden in hun cabine, koken op een gasbrandertje en enkele euro's besparen door niet of nauwelijks te douchen. Helaas is het aan de orde van de dag. In kleine busjes worden Poolse, Roemeense of andere Oost-Europese chauffeurs vervoerd naar West-Europa om daar voor Roemeense lonen een maand rond te toeren. Tot ze hun vrachtwagen of bus bereiken worden ze helemaal niet betaald, daarna middels schimmige constructies zwaar onderbetaald.

Woensdag stemt het Europees parlement over het aanscherpen van de regels voor de bus- en vrachtwagenchauffeurs. "Het wordt een dubbeltje op zijn kant, het lot van de vrachtwagen- en buschauffeurs ligt nu in handen van de christendemocraten", dat zegt Agnes Jongerius (PvdA) naar aanleiding van de stemming over het Mobiliteitspakket in het Europees Parlement later deze week. "Chauffeurs moeten een eerlijk loon kunnen verdienen en voldoende rust krijgen, daar gaat het om."

Het Europees Parlement stemt komende woensdag voor de derde maal over een pakket aan maatregelen die de arbeidsvoorwaarden in de transportsector. "Op dit moment vindt er grootschalige uitbuiting van chauffeurs plaats in Europa en betalen werkgevers via schimmige constructies de laagst mogelijke lonen. Op deze manier worden Oost-Europese chauffeurs gedwongen om onder erbarmelijke toestanden te leven, en worden Nederlandse chauffeurs weggeconcurreerd", aldus Jongerius.

"Chauffeurs moeten weer collega's kunnen zijn. Woensdag ligt er de mogelijkheid om te stemmen voor fatsoenlijke lonen en werktijden. De keuze is tussen mens en markt. Het is tijd dat partijen als het CDA kleur bekennen, en ik hoop met heel m’n hart dat dat een stem vóór de chauffeurs betekent."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,065
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden