Transport Online - Streep door vergunning voor Dakar Pre-proloog in Valkenswaard

Streep door vergunning voor Dakar Pre-proloog in Valkenswaard

Streep door vergunning voor Dakar Pre-proloog in Valkenswaard
26-03-2019 17:13 | PreProloog Valkenswaard | auteur Redactie

VALKENSWAARD - De rechtbank vernietigt de door de gemeente Valkenswaard verleende vergunning voor de zestiende editie van de Dakar Pre-proloog op het Eurocircuit.

Op het circuit in Valkenswaard werd afgelopen oktober voor de vijftiende keer de Dakar Pre-proloog gehouden. De gemeente verleende inmiddels ook een vergunning voor de komende editie. Een aantal buurtbewoners stapte daarop naar de rechter. Zij zouden last hebben van de toenemende stank-, geluids- en verkeersoverlast.

In een andere zaak stellen de omwonenden dat er, naast de Dakar Pre-proloog, illegale activiteiten plaatsvinden op het terrein, zoals off-road cursussen, rijvaardigheidstrainingen en personeelsuitjes. Hiervoor zou geen vergunning zijn afgegeven. De omwonenden verzochten de gemeente  tevergeefs om hiertegen handhavend op te treden en hebben dit geschil ook aan de rechtbank voorgelegd.

Volgens de rechtbank heeft de gemeente de verkeerde procedure gevolgd voor het verlenen van een vergunning voor de Dakar Pre-proloog. Gelet op de omvang en het aantal bezoekers had de gemeente meer aandacht moeten besteden aan landschappelijke inpasbaarheid, zorgvuldig ruimtegebruik en de manier waarop rekening wordt gehouden met onder meer de bodemkwaliteit, waterhuishouding en de ecologische  waarden.

De gemeente had de mogelijke effecten van de grondwerkzaamheden voor het gereedmaken van het terrein in relatie tot de mogelijke verontreiniging van de bodem onder beide circuits (die liggen op een voormalige stortplaats) beter moeten onderzoeken. Tot slot had de gemeente beter moeten kijken of aan de geluidsvoorschriften van de oude (maar nog steeds geldende) Hinderwetvergunningen wordt voldaan. De rechtbank besluit daarom om de verleende vergunning te vernietigen.

De rechtbank betwijfelt of het nieuwe ontwerpbestemmingsplan activiteiten op het Eurocircuit toelaat zoals off-road cursussen, rijvaardigheidstrainingen en personeelsuitjes. Volgens de rechtbank had de gemeente daarnaar meer onderzoek moeten doen. Verder had de gemeente veel beter moeten uitzoeken of deze nevenactiviteiten wel voldoen aan de voorschriften van de oude Hinderwetvergunningen. De rechtbank oordeelt dat de gemeente haar onderzoek alsnog moet doen en binnen 10 weken moet beslissen of er wordt gehandhaafd.

De omwonenden en een natuurvereniging verzochten de gemeente ook informatie over het Eurocircuit openbaar te maken. De gemeente weigerde een deel van die informatie te geven. In 2 andere uitspraken draagt de rechtbank de gemeente op die informatie wel te geven, anders moet de gemeente dwangsommen betalen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions