Clicky


15 jaar voor doden vrouw en wegmaken lichaam

15 jaar voor doden vrouw en wegmaken lichaam
26-03-2019 17:01 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft de 71-jarige Kasem M. veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doden van zijn echtgenote en het wegmaken van haar lichaam. De vrouw uit Siddeburen verdween op de avond van 10 januari 2010 plotseling.

De 36-jarige vrouw wilde van M. scheiden. Daarin ziet de rechtbank een duidelijk motief. De rechter is ervan overtuigd dat de vrouw om het leven is gekomen door geweld, gepleegd door M. Zo trof de politie bloed van de vrouw aan in de slaapkamer van het stel en in de kofferbak van hun auto. Ook werd er hoofdhaar gevonden in een kruiwagen en heeft M. daags na de verdwijning een matras langs de snelweg gedumpt. "Ze heeft de woning niet levend verlaten", aldus de rechter.

M. woont sinds 2011 in Marokko, het geboorteland van zijn vrouw. Hij nam hun kind mee. Door paspoortproblemen kon hij niet naar Nederland komen en duurde het proces jaren. M. was ook niet bij de behandeling van de rechtszaak. De rechter kon hem daardoor niet zelf ondervragen. M. heeft bij de politie altijd ontkend.

M. zit nog steeds in Marokko en was dus ook niet bij de uitspraak. Volgens zijn advocaat wordt er zo goed als zeker hoger beroep aangetekend. De rechtbank wil dat M. per direct naar de gevangenis gaat. Hij mag een eventueel appel niet als vrij man afwachten. Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten het aanhoudingsbevel uit te voeren. M. komt internationaal gesignaleerd te staan.

Zelfmoord van de vrouw of een ongeval vond de rechter ongeloofwaardig. Dat de vrouw vrijwillig is weggegaan, wat M. beweert, is volgens de rechtbank eveneens niet aannemelijk. De vrouw zou dan haar zoontje van 1 jaar achter hebben gelaten, terwijl ze volgens haar familie gek op hem was.

De rechtbank gaat niet uit van een vooropgezet plan, oftewel moord, maar van doodslag. Het OM had twaalf jaar geëist, maar volgens de rechter is alleen de maximale straf van vijftien jaar voor doodslag passend. M. heeft namelijk op geen enkele manier zijn verantwoordelijkheid genomen. Ook heeft hij het politieonderzoek gefrustreerd door het lichaam weg te maken en daarnaast door ongeloofwaardig te verklaren of juist te zwijgen.