Clicky


Facebook verwijdert duizenden neppagina's

Facebook verwijdert duizenden neppagina's
26-03-2019 10:39 | Buitenland | auteur ANP

MENLO PARK - Facebook heeft meer dan 2600 pagina's, groepen en accounts verwijderd van Facebook zelf en van dochter Instagram. Het ging om nepaccounts. Volgens Facebook vertoonden ze ,,gecoördineerd niet-authentiek gedrag'' en hadden ze banden met Iran, Rusland, Macedonië en Kosovo.

Facebook zegt dat de strijd tegen zulke accounts "een voortdurende uitdaging is, omdat de mensen erachter vastbesloten en goed gefinancierd zijn''.

Meer dan 1900 verwijderde pagina's hebben banden met Rusland. Die plaatsten vooral spam, bijvoorbeeld hoe mensen snel geld konden verdienen, en nepnieuws over gezondheidsrisico's. Ook waren er een paar Russische accounts die schreven over de situatie in Oekraïne.

Facebook brengt iets meer dan vijfhonderd pagina's in verband met Iran. Zij plaatsten berichten in landen als Egypte, Israël, Italië en Indonesië. Zij plaatsten nepnieuws en verspreidden Iraanse propaganda. Die pagina's hadden meer dan een miljoen volgers. Iets meer dan tweehonderd pagina's kwamen uit Macedonië en Kosovo. Zij plaatsten vooral berichten over astrologie, beroemdheden en fashion, maar af en toe zaten er ook politieke berichten tussen.