Transport Online - Theo Hiddema ziet af van Statenzetels

Theo Hiddema ziet af van Statenzetels

Theo Hiddema ziet af van Statenzetels
25-03-2019 16:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie wordt geen lid van de Provinciale Staten. Hij werd vorige week zowel in Friesland als in Limburg met voorkeursstemmen gekozen, maar hij heeft besloten om af te zien van beide zetels.

Hiddema, geboren in Friesland en woonachtig in Maastricht, was lijstduwer voor de partij in beide provincies. ,,Ik stond voor een dilemma van hier tot gunter, het was een heksentoer om een keuze te maken. Ik ben aan beide provincies verslingerd. Mijn Friese genen zijn springlevend, maar anderzijds heb ik mijn kloppende menselijke hart en mijn vrolijke inborst te danken aan de beeldschone stad Maastricht'', liet de advocaat en politicus weten.

Van kiezersbedrog is volgens hem geen sprake: "Ik heb tijdens de campagne veel kiezers gesproken. Ik heb ze toen verteld wat het lijstduwerschap voor mij inhield en dat de kans klein was dat ik een zetel zou innemen.''

Hiddema's partijgenoten kunnen het in de Provinciale Staten wel zonder hem af, denkt hij. Ze zijn uitgebreid gescreend, ook psychologisch, om brokken te voorkomen. Maar "ze kunnen me altijd bellen''. Dat FVD alle zeilen bij moet zetten om alle gewonnen zetels te bezetten, heeft hoe dan ook niet meegewogen in zijn beslissing, zegt het 74-jarige Kamerlid.

In Drenthe werd Forum-lijstduwer Henk Otten met voorkeursstemmen verkozen. Bij de Eerste Kamerverkiezingen is de Drent de landelijke lijsttrekker voor de partij.

Een Tweede Kamerlid mag tegelijkertijd een zetel in de Provinciale Staten innemen, maar dat komt zelden voor. Aan het Kamerwerk hebben parlementariërs hun handen al meer dan vol. Sommige senatoren zijn wel tegelijkertijd Statenlid.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions