Clicky

 12,5 miljoen euro boete voor Nike

12,5 miljoen euro boete voor Nike
25-03-2019 13:21 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie legt het Amerikaanse bedrijf Nike een boete op van 12,5 miljoen euro. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verbood het bedrijf licentiehouders om producten waar Nike de exclusieve rechten van heeft, zoals spullen van FC Barcelona, in het buitenland of online te verkopen.

"Voetbalfans zijn gek op dingen van hun favoriete club, zoals sjaals en shirts. Nike maakte het voor veel van zijn licentiehouders contractueel onmogelijk om die producten buiten hun land of via internet te verkopen’’, aldus Vestager. "Dat leidde tot een geringere keuze en hogere prijzen voor consumenten. Deze praktijken zijn tegen de EU-regels.’’

Brussel opende in juni 2017 een onderzoek naar de rol van Nike als licentiegever en distributeur voor producten van bekende voetbalclubs of -federaties. Het gaat niet om producten die Nike zelf maakt met het logo van Nike erop, zoals voetbalschoenen, maar om spullen als drinkbekers, tassen, beddengoed, schrijfwaren en speelgoed.

Naast FC Barcelona heeft Nike ook de commerciële rechten voor Manchester United, Juventus, Inter Milan, AS Roma en de Franse Voetbalbond FFF. Het bedrijf kreeg 40 procent korting op de eigenlijke boete omdat het meewerkte aan het onderzoek van de commissie.

Twee onderzoeken die gelijk met Nike werden gestart, naar soortgelijke praktijken door Sanrio en Universal Studios, lopen nog. Het Japanse Sanrio is bekend van de Hello Kitty-spullen. De Amerikaanse Universal Studios licenseert producten met de animatiefiguren Minions.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats