Clicky


Evacuatie cruiseschip 'Viking Sky' bij Noorwegen stilgelegd

Evacuatie cruiseschip 'Viking Sky' bij Noorwegen stilgelegd
24-03-2019 11:16 | Incidenten | auteur ANP/DPA/RTR

OSLO - De evacuatie van een cruiseschip dat in nood was geraakt bij Noorwegen is stilgelegd. Helikopters brengen voorlopig geen mensen meer naar het vasteland. "De kapitein zegt dat hij de situatie voor passagiers aan boord als veilig beschouwt'', legt een woordvoerder van de maritieme reddingsdienst uit.

De autoriteiten begonnen zaterdag mensen van het schip te halen en gingen daar ook 's nachts mee door. De Viking Sky kampte tijdens stormachtig weer met motorproblemen. Tot dusver zijn ongeveer 460 van de 1373 opvarenden van boord gehaald. Zeventien mensen zijn vanwege hun verwondingen overgebracht naar ziekenhuizen.

Op dramatische beelden is te zien dat meubels en planten over de vloer schuiven van het hellende schip. Ook komen delen van het plafond omlaag. Passagiers stonden doodsangsten uit. "Ik heb nog nooit zoiets angstaanjagends gezien'', zei passagier Janet Jacob na haar redding tegen televisiezender NRK. "De helikoptervlucht was doodeng. De wind was net een tornado.''

Drie van de vier motoren opgestart

"We gingen net zitten voor het ontbijt toen alles begon te trillen'', vertelde de Amerikaanse opvarende John Curry volgens Noorse media. "Het was een chaos.''

De bemanning van het cruiseschip van het Noorse Viking Ocean Cruises heeft drie van de vier motoren weer kunnen opstarten. De Viking Sky vaart momenteel met hulp van sleepboten naar de haven van Molde, zo'n 80 kilometer verderop. De reddingshelikopters blijven wel stand-by staan, voor het geval de evacuatie hervat moet worden.