Transport Online - Oproep tot 'Europa zonder racisme' [+foto's]

Oproep tot 'Europa zonder racisme'

Oproep tot 'Europa zonder racisme' [+foto's]
23-03-2019 19:52 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - In Amsterdam hebben zaterdag naar schatting enkele duizenden mensen geprotesteerd tegen racisme. Mensen gingen de straat op en spraken zich uit tegen rassenhaat. Een van de oproepen was om op 23 mei bij de Europese Verkiezingen "een duidelijk signaal af te geven en te kiezen voor een Europa zonder racisme", aldus Abdou Menehbi, een van de organisatoren. De politie deed drie aanhoudingen.

De demonstranten hadden ook een oproep aan het kabinet en politieke partijen om geen samenwerking aan te gaan met "extreem-rechtse groeperingen zoals Forum voor Democratie en PVV", aldus Menehbi. "Dat er overheidsbeleid is tegen jihadisme is prima. Maar dan moet er ook sprake zijn van duidelijk beleid tegen extreem-rechts."

De demonstratie Samen tegen Racisme, georganiseerd door het Comité 21 maart, begon op de Dam. Vanaf daar liep de menigte naar de Dokwerker, het monument voor de Februaristaking. Daar spraken meerdere mensen, onder wie de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink van sociale zaken, diversiteit en democratisering.

Om ongeregeldheden te voorkomen, haalde Amsterdam een bekende set regels en voorwaarden van stal. Zo mochten demonstranten geen dingen meenemen die als wapen kunnen worden gebruikt, zoals stokken en verstevigde spandoeken. Fysieke confrontaties waren ook verboden. Hoewel enkele tegendemonstraties rustig zijn verlopen, werden er toch nog drie mensen aangehouden voor onder meer het verstoren van de openbare orde en belediging.

Menehbi zegt twee kleine groepjes tegendemonstranten te hebben gezien "van drie tot vier mensen per groep". Ze hadden volgens hem spandoeken bij zich met daarop leuzen tegen de islam en moslims en tegen GroenLinks, van wie vertegenwoordigers meeliepen. Confrontaties bleven uit.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions