Landelijke Opschoondag: 200.000 vrijwilligers ruimen zwerfafval op

Landelijke Opschoondag: 200.000 vrijwilligers ruimen zwerfafval op
23-03-2019 19:44 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een recordaantal van 200.000 mensen heeft zaterdag meegedaan aan de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag om zwerfafval op te ruimen. Buurtbewoners, bedrijven, organisaties voor buitenschoolse opvang (BSO's), verenigingen en gemeenten uit het hele land organiseerden bij elkaar zo'n 4300 acties, ten opzichte van 2500 vorig jaar.

De bedoeling van de Opschoondag is dat wijkbewoners samen de bezem halen door het park waar ze recreëren en waar hun kinderen spelen, maar een groepje buren kan tijdens de schoonmaakdag net zo goed de stoep voor hun huizen schoonvegen. Het gebeurt allemaal onder het motto 'Iedereen doet mee'.

Organisator van de Opschoondag is de stichting Nederland Schoon. Directeur Helene van Zutphen is trots op het resultaat en op de 200.000 Nederlanders die zich vrijwillig hebben ingezet voor een zwerfafvalvrije buitenruimte, zo laat ze weten. "Deze resultaten hebben al onze verwachtingen overtroffen. Scholieren, ouderen, buurtbewoners, ondernemers en zelfs gemeenteraadsleden gingen met vuilniszakken en prikkers op pad. De initiatieven worden ieder jaar creatiever en groter, maar ik ben ook ontzettend trots op de buurtverenigingen en particulieren die met kleinschalige acties geweldig resultaat hebben behaald."

Gratis afvalzakken

De dag begon zaterdagochtend officieel in Rotterdam, waar Feyenoord-spelers Justin Bijlow en Bart Nieuwkoop de letterlijke aftrap verzorgden. Voorafgaand aan de Opschoondag waren er ook talloze andere opruiminitiatieven. Zo ruimden vorige week maandag op Scholendag, ruim 80.000 scholieren van 1400 scholen en BSO's de omgeving op. Afgelopen woensdag gingen sporters in Zaandam de straat op om in bermen afval op te rapen tijdens het joggen.

Deelnemers die hun schoonmaakactie hadden aangemeld op de website van Nederland Schoon kregen daar gratis afvalzakken en handschoenen aangeboden die ze thuis konden laten bezorgen, evenals posters waarmee ze reclame voor het evenement konden maken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden