Transport Online - Forse stijging aantal drugsdumpingen

 


Forse stijging aantal drugsdumpingen

Forse stijging aantal drugsdumpingen
23-03-2019 10:16 | Misdaad | auteur ANP

ROTTERDAM - Het aantal lozingen van chemisch drugsafval is in Nederland vorig jaar gestegen tot bijna driehonderd dumpingen. Dat betekent een stijging van 42 procent ten opzicht van 2017 toen het aantal lozingen net iets boven de tweehonderd uitkwam, blijkt uit cijfers die het AD bij de politie heeft opgevraagd.

In bijna alle provincies werd meer drugsafval gedumpt dan het jaar ervoor, schrijft de krant. Brabant is koploper. Daar steeg het aantal lozingen van chemisch afval van xtc-pillen met een derde tot 109. Ook Zuid-Holland scoorde hoog, daar trof de politie 39 keer chemisch drugsafval aan. Een jaar eerder ging het nog om twaalf dumpingen. Alleen al in de regio Den Haag steeg het aantal van drie naar achttien.

In Limburg werd afgelopen jaar 62 keer drugsafval aangetroffen en in Gelderland veertig keer. Utrecht maakt met elf lozingen in 2018 de top vijf compleet. Daarnaast zijn ook meer opslaglocaties voor synthetische drugs gevonden. Dat aantal steeg van 70 in 2017 tot 79 vorig jaar. Het aantal aangetroffen en ontmantelde drugslabs bleef met 82 gelijk.

Politie richt pijlen op geldstromen

De toename van het aantal incidenten rond synthetische drugs baart de politie zorgen. De bestrijding van drugshandel en -productie krijgt de komende jaren meer prioriteit, zegt portefeuillehouder drugs van de politie Max Daniel. "Binnen de keuzes die we als politie maken, zullen we vaker kiezen voor drugszaken.''

De politie richt zijn pijlen daarbij ook op de geldstromen van de drugscriminelen. "We moeten en zúllen meer inzetten op het financiële aspect'', zegt Daniel. "Criminelen hebben financiële drijfveren, je moet ze raken waar het pijn doet. Alleen zo komen we uit bij de 'facilitators' van de productie en handel en de personen die hierin investeren.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,582
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden