Transport Online - Freek de Jonge verstoort opening Boekenbal [+video]

Freek de Jonge verstoort opening Boekenbal

Freek de Jonge verstoort opening Boekenbal [+video]
23-03-2019 00:34 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Freek de Jonge heeft vrijdag stampij gemaakt tijdens het officiële openingsprogramma van het Boekenbal. Nadat directeur Eveline Aendekerk van de CPNB had uitgesproken dat haar gedachten uitgingen naar de stille tocht in Utrecht, stond de cabaretier op en riep hij dat hij ook een statement wilde over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet.

"Ik vind dat we aan het begin een statement moeten maken over de toespraak die Thierry Baudet heeft gehouden", schreeuwde Freek plots vanuit de zaal. Na de opmerking werd er in de zaal geklapt en ontstond er reuring waardoor Freeks woorden deels verloren gingen.

Op video's die op Twitter circuleren is nog te horen dat Freek roept: "Het is toch gewoon zo?! Doe niet zo dom!" Freek ging uiteindelijk weer zitten, waarop Aendekerk haar toespraak kon hervatten.

Aendekerk van de organiserende stichting CPNB memoreerde voordat Freek haar speech verstoorde kort aan de stille tocht eerder op de avond ter nagedachtenis aan de schietpartij in de tram. "Zo'n 35 kilometer verderop vindt nu een stille tocht plaats. Mijn gedachten zijn dan ook bij Utrecht.'' De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zou op het Boekenbal een gedicht voordragen, maar liet verstek gaan omdat ze in Utrecht was.

De 68e editie van het Boekenbal in het Internationaal Theater Amsterdam is traditiegetrouw de opening van de Boekenweek, die plaatsvindt van zaterdag tot en met volgende week zondag. Jan Siebelink schreef dit keer het Boekenweekgeschenk, met de titel Jas van belofte. Het Boekenweekessay Mijn moeders strijd is van de hand van Murat Isik.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,675
Diesel1,279

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions