Rode beursdag door zorgen over wereldeconomie

Rode beursdag door zorgen over wereldeconomie
22-03-2019 18:24 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Het sentiment werd gedrukt door zorgen over de wereldwijde economische groei, die werden gevoed door tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de Franse economische bedrijvigheid. Verder werd vooral gekeken naar ontwikkelingen rond de brexit en de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde uiteindelijk na een positief begin aan de dag 1,2 procent in de min op 543,90 punten. De MidKap zakte 2,2 procent tot 753,30 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 2 procent.

Londen leverde 2 procent in. De Europese Unie is bereid de brexit uit te stellen tot 22 mei op voorwaarde dat het Britse Lagerhuis het vertrekakkoord volgende week goedkeurt. Stemt het Britse parlement opnieuw tegen, dan kan uitstel worden verleend tot 12 april.

ArcelorMittal

De economische zorgen joegen beleggers in de richting van veilig geachte beleggingen, zoals Duitse staatsobligaties. De rente op tienjarige Duitse staatsleningen dook voor het eerst in meer dan twee jaar tijd onder de 0 procent. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar obligaties.

In de AEX eindigde staalbedrijf ArcelorMittal onderaan met een verlies van 5,4 procent. Koploper onder de schaarse stijgers was informatieleverancier RELX met een winst van 0,5 procent. Roestvrijstaalmaker Aperam sloot de rij in de MidKap met een min van 8 procent. Kunstmestbedrijf OCI leidde de kopgroep met een plus van 1,4 procent.

Beter Bed

Op de lokale markt zakte Stern Groep 4,3 procent. Het autobedrijf boekte afgelopen jaar minder omzet en winst. Beter Bed zakte 0,2 procent. Volgens persbureau Bloomberg werd er een opvallend groot pakket aandelen van de beddenverkoper verhandeld.

Deutsche Bank daalde 2,1 procent in Frankfurt. Uit het jaarverslag bleek dat de topbestuurders van de grootste bank van Duitsland voor het eerst in vier jaar tijd een bonus hebben gekregen. Deutsche Bank staat momenteel in de schijnwerpers vanwege een mogelijke fusie met Commerzbank.

De euro was 1,1290 dollar waard, tegen 1,1354 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,4 procent tot 58,52 dollar. Brent kostte 2,1 procent minder op 66,45 dollar per vat.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden