Transport Online - Baudet bereid tot sluiten compromissen

Baudet bereid tot sluiten compromissen

Baudet bereid tot sluiten compromissen
21-03-2019 17:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Forum voor Democratie is bereid om compromissen te sluiten om zoveel mogelijk van haar doelen te halen. "We snappen dat we water bij de wijn moeten doen", zei FVD-leider Thierry Baudet. Zijn partij is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen en wordt de grootste partij in de Eerste Kamer.

De partij gaat zich eerst richten op de provincies. "We gaan proberen tot stabiele besturen in de provincies te komen." Volgens Baudet heeft zijn partij voldoende mensen om alle zetels in de Provinciale Staten te vullen. Ook als Forum gaat besturen heeft ze genoeg kandidaten. "We hebben veel mensen achter de hand. We zijn nu echt klaar voor een besturende rol."

Baudet laat zich niet uit het veld slaan door regeringspartij D66, die stelt dat FVD zich met zijn eisen bij voorbaat onmogelijk maakt als partner van het kabinet. Hij denkt dat coalitiepartners VVD en CDA "enorm zijn geschrokken" van het verkiezingssucces van FVD. Ze zullen mogelijk gaan nadenken over hun koers, aldus Baudet, en "zich achter de oren gaan krabben'' over bijvoorbeeld de klimaatwet.

Buitenspel

Misschien dat ze "concluderen dat dat niet zo'n verstandig idee was en kunnen we die wet blokkeren'', denkt de FVD-voorman. "De komende tijd zal moeten blijken of niet eigenlijk Jetten zichzelf buitenspel heeft gezet'', aldus Baudet.

FVD zette de afgelopen maanden hoog in. De partij eist dat de klimaatwet van tafel gaat en dat meerdere ministers aftreden. Daar houdt Baudet naar eigen zeggen aan vast, maar tegelijkertijd "is hij bereid met iedereen te praten'' in de Eerste Kamer. "Wij zitten hier zakelijk in."

Eind van levenscyclus

Het liefst zou de partij echter zien dat er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer worden uitgeschreven. "Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat het kabinet is uitgeregeerd, aan het eind van zijn levenscyclus is', zei lijsttrekker voor de Eerste Kamer Henk Otten.

Otten verzekert dat FVD alle veroverde Statenzetels kan bezetten. Een in Flevoland verkozen kandidaat-Statenlid verhuist gauw naar die provincie om die zetel te kunnen innemen, zei hij.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions