IRU-rapport: twintig procent vacatures voor chauffeur blijft onvervuld

IRU-rapport: twintig procent vacatures voor chauffeur blijft onvervuld
21-03-2019 10:11 | Transport | auteur Redactie

GENEVE -  De Europese transportsector kampt met het grootste chauffeurstekort in decennia. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de International Road Transport Union (IRU). Het rapport is gebaseerd op inzichten van belanghebbenden in de Europese transportsector en is ontleend aan twee onderzoeken die door IRU zijn uitgevoerd.

Navraag bij IRU-leden en geassocieerde organisaties in Europa tussen oktober 2018 en januari 2019 laten een zichtbaar tekort aan chauffeurs van 21 procent in de vrachtvervoersector en 19 procent in de bus- en touringcarsector zien. Het probleem neemt daarnaast toe, eind 2019 verwacht men al uit te komen op een tekort van maar liefst veertig procent vanwege de toenemende vraag naar chauffeurs.

Boris Blanche, managing director van de IRU: "De transportsector moet onmiddellijk en daadkrachtig actie ondernemen om het chauffeurstekort aan te pakken. Als dit niet wordt gedaan zal dit ernstige gevolgen hebben voor de Europese economie en leiden tot stijgende kosten voor bedrijven, consumenten en passagiers."

"Maar er is geen tekort aan kansen in de transportsector. Ons onderzoek toonde zelfs aan dat de tevredenheid over het werk hoog is slechts 20 procent van de ondervraagde chauffeurs is ontevreden over hun werk", aldus Blanche.
  
Wat veroorzaakt het tekort aan chauffeurs?

Volgens het onderzoek van IRU:

  • 57 procent van de mannelijke chauffeurs en 63 procent van de vrouwelijke chauffeurs is van mening dat het slechte imago van het beroep werving onderdrukt
  • 79 procent van de chauffeurs is van mening dat de moeilijkheid om vrouwen tot het beroep aan te trekken een van de belangrijkste redenen is voor het tekort aan chauffeurs. Dit wordt onderstreept door gegevens van het International Transport Forum, waaruit blijkt dat vrouwelijke chauffeurs slechts twee procent van de Europese vrachtwagenchauffeurs uitmaken
  • 70 procent van de chauffeurs tussen 25 en 34 jaar vindt de moeilijkheid om jonge chauffeurs aan te trekken een van de belangrijkste redenen voor het chauffeurstekort
  • Van de ondervraagde chauffeurs is 76 procent van mening dat arbeidsomstandigheden en 77 procent van hen denken dat langdurig thuis wonen velen ervan weerhoudt het beroep in te gaan.

De sector lijdt ook onder een verouderende beroepsbevolking. In Europa hebben de meeste bedrijven in het goederenvervoer chauffeurs met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar in dienst, terwijl in het personenvervoer de gemiddelde leeftijd van hun werknemers zelfs 52 jaar is.

De heer Blanche vervolgt: "Er moet een wereldwijde inspanning worden geleverd om negatieve misvattingen aan te pakken en het imago van het beroep te verbeteren. Tegelijkertijd moeten alle belanghebbenden in de sector actie ondernemen om de arbeidsomstandigheden in de sector te verbeteren. De behandeling van chauffeurs moet worden verbeterd, met voldoende infrastructuur en voldoende voorzieningen.

"Om een ​​nieuwe en gevarieerde beroepsbevolking aan te trekken, met name om de tewerkstelling van jongeren en vrouwen te vergroten, moet er in de hele sector een inclusiever wervingsbeleid worden ingevoerd", aldus Blanche.

De IRU Driver Shortage Road Map

Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft IRU in nauwe samenwerking met zijn leden een actieplan opgesteld voor maatregelen op korte, middellange en lange termijn.

De IRU heeft al stappen gezet, waaronder het regelmatig verzamelen van solide bedrijfsgegevens, om feiten te vinden en trends te volgen. Het heeft een gezamenlijk initiatief gelanceerd met de European Shippers Council (ESC) om gemeenschappelijke principes te ontwikkelen die gericht zijn op het verbeteren van de behandeling van chauffeurs op bezorglocaties. IRU heeft ook een groep van deskundigen opgericht om de opleidingen voor chauffeurs en de doeltreffendheid daarvan te bespreken.

IRU zal daarnaast een Women in Transport Network opzetten, gericht op het vergroten van het aantal vrouwen in de transportsector en hun vertegenwoordiging op alle werkniveaus, en om het vervoer te promoten als een aantrekkelijke sector voor vrouwen om in te werken. Er zullen onderscheidingen komen voor vrouwelijke chauffeurs en best presterende bedrijven op het gebied van werving, selectie en retentie.

Matthias Maedge, General Delegate van IRU, waarschuwde: "Het tekort aan chauffeurs zorgt al voor ernstige problemen bij vervoerders en heeft gevolgen voor de mensen en bedrijven die afhankelijk zijn van hun diensten. Helaas zal dit alleen maar verslechteren. Laten we ons niet laten misleiden door te denken dat automatisering dit probleem zal oplossen. Er is nog een lange weg te gaan voordat de wegvervoersector volledige automatisering ziet en de gedeeltelijke invoering waar we momenteel getuige van zijn, vereist een aanzienlijk aantal arbeidskrachten met een steeds diverser scala van vaardigheden. Dit maakt de noodzaak voor beslissende actie om nieuw talent aan te trekken des te belangrijker."
  
"IRU heeft het tekort aan chauffeurs tot een van de belangrijkste prioriteiten voor 2019 gemaakt. We zullen samenwerken met publieke en private belanghebbenden zoals nationale overheden, lokale autoriteiten en sociale en industriële partners om oplossingen te vinden om de dreigende crisis aan te pakken."Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,463

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden