Transport Online - 'Radicaal pleegde steekpartij in Amsterdam'

'Radicaal pleegde steekpartij in Amsterdam'

'Radicaal pleegde steekpartij in Amsterdam'
20-03-2019 19:46 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De steekpartij in Amsterdam afgelopen zaterdag op de Albert Cuypmarkt, waardoor een vader en zoon zwaargewond raakten, werd gepleegd door een ernstig geradicaliseerde persoon onlangs vanuit het Midden-Oosten naar Nederland is teruggekeerd. Dat meldt het advocatenkantoor Loonstein, dat de vader bijstaat.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt dat het onderzoek naar het steekincident in een beginstadium verkeert en dat het daarom nog te vroeg is om iets over het motief te zeggen. "Wel kan ik zeggen dat een getuige heeft gezegd dat er een langlopend conflict was tussen de verdachte van de steekpartij en de slachtoffers. De verklaring van die getuige wordt onderzocht.’’

Volgens het advocatenkantoor is de politie de afgelopen tijd, ook nog vorige week woensdag, gewaarschuwd voor deze persoon. De man, die op de markt werkt, gaf "zeer zorgelijke signalen" af, aldus het kantoor.

Loonstein zegt dat ten onrechte door media is gemeld dat een ruzie de oorzaak was van de steekpartij.

Door de messteken waren de slachtoffers in levensgevaar. De vader werd gered doordat iemand erin slaagde de slagaderlijke bloeding in zijn been te stelpen. "Was dat niet gebeurd, dan had de vader de aanval mogelijk niet overleefd", stellen de advocaten.

Volgens de website joods.nl kwam de steekpartij mogelijk voort uit antisemitisme. Op de site is te lezen dat de slachtoffers komen uit een joodse familie. De dader, die de eigenaar zou zijn van een waterpijpzaak, zou Nederlands-Egyptisch zijn. De vader vertelde aan De Telegraaf dat er in het verleden irritaties over en weer waren, maar dat het de laatste tijd beter ging.

"Maar nadat hij zes of zeven weken in het buitenland was geweest, ik geloof naar Syrië of Egypte, was hij veranderd. Veel met de Koran bezig, hij sprak plotseling niet meer met ons. Hij had zijn hoofd kaal geschoren, en was alleen nog maar aan het bidden. Hij leek ook ineens weer kwaad op ons”, aldus de vader tegen de krant.

De woordvoerder van het OM laat weten dat de politie na eerdere signalen van radicalisering onderzoek naar de verdachte heeft gedaan. "In dat onderzoek zijn geen aanwijzingen van radicalisering naar voren gekomen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,563

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen