Clicky


 


Amsterdam maakt eind aan rondleiding op de Wallen

Amsterdam maakt eind aan rondleiding op de Wallen
20-03-2019 12:13 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Amsterdam gaat groepsrondleidingen op de Wallen verbieden. Per 1 januari mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid. Het college van B en W heeft daartoe besloten "omdat het niet respectvol is richting sekswerkers", aldus wethouder Udo Kock (economische zaken). "Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie." Daarbij helpt de maatregel ook tegen de drukte op de Wallen.

Buiten het Wallengebied mogen rondleidingen straks nog wel, maar alleen als de gidsen een vergunning en een kwaliteitskeurmerk hebben. De maximale groepsgrootte daalt van twintig naar vijftien mensen en gratis worden rondgeleid is er ook niet meer bij - dat zou een aanzuigende werking hebben.

Wie een rondleiding wil, gaat daarvoor in elk geval belasting betalen, de zogeheten vermakelijkhedenretributie. Die bedraagt nu 66 cent, maar gaat waarschijnlijk omhoog. De belasting wordt vermoedelijk opgenomen in een ticketprijs, net als bij rondvaarten en hop-on-hop-offbussen. De ondernemer draagt de taks dan aan de gemeente af. Die is momenteel druk bezig de nieuwe maatregelen juridisch uit te werken.

In 2018 is al een vergunningenstelsel voor gidsen ingevoerd en sindsdien is de overlast in de Amsterdamse rosse buurt wel afgenomen, maar volgens bewoners, sekswerkers en -ondernemers nog lang niet genoeg. Zij ondervinden nog altijd veel hinder, zoals ongewenst fotograferen en grof gedrag. Per week passeren meer dan duizend groepen het Oudekerksplein, het hart van het Wallengebied, op piekmomenten zijn dat zo'n 28 groepen per uur. Er zijn 1600 gidsen met een vergunning.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats