Transport Online - 3,5 jaar cel voor mensensmokkel en meervoudige poging tot doodslag

3,5 jaar cel voor mensensmokkel en meervoudige poging tot doodslag

3,5 jaar cel voor mensensmokkel en meervoudige poging tot doodslag
20-03-2019 11:59 | Criminaliteit | auteur Redactie

DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Hij maakte zich schuldig aan mensensmokkel en bracht zes mensen en een politieagent in levensgevaar toen hij aan de Koninklijke Marechaussee wilde ontkomen.

De verdachte maakte deel van een organisatie die mensen smokkelde en hielp in september vorig jaar vier volwassenen en twee kinderen die uit Irak waren gevlucht en in Engeland asiel wilden aanvragen. De verdachte wilde hen met een personenauto naar een afgesproken locatie in België brengen, zodat ze daar in een vrachtwagen konden stappen om verder te reizen.

Tijdens de autorit gaf een agent van de Koninklijke Marechaussee de verdachte een stopteken. De verdachte ging er echter met hoge snelheid vandoor op de snelweg A67. De agent wist hem in te halen en maande de verdachte opnieuw te stoppen. De verdachte slingerde vervolgens over de gehele breedte van de snelweg en de vluchtstrook en haalde de agent een paar keer in.

Toen hij naast hem reed maakte hij (met snelheden van ruim 180 km/uur) een paar keer abrupte stuurbewegingen in de richting van de auto van de agent. Hierdoor naderden de auto’s elkaar tot op enkele centimeters. Bovendien remde de verdachte een aantal keer hard toen de agent achter hem reed. Ook toen ontstond bijna een botsing. Het was aan de agent te danken dat dit niet gebeurde. De verdachte minderde op enig moment vaart en sprong bij een snelheid van zo’n 30 à 40 km/uur uit de rijdende auto.

De auto kwam uiteindelijk – zonder bestuurder – in de berm tot stilstand. Volgens de rechtbank bestond de aanmerkelijke kans dat de verdachte met zijn gevaarlijke rijgedrag een dodelijk ongeval zou veroorzaken. Deze kans was voor de volwassenen en kinderen op de achterbank wellicht nog groter; zij konden immers niet allemaal een gordel om. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom – naast mensensmokkel – voor een meervoudige poging tot doodslag. 

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte door mensen te smokkelen een ernstige inbreuk op de Nederlandse rechtsorde maakte. Hij doorkruiste het overheidsbeleid tot bestrijding van illegaal verblijf en doorreis op grove wijze. Ook maakte de verdachte zich schuldig aan een poging tot doodslag op de agent van de marechaussee en op de zes inzittenden in zijn auto. Deze situatie moet voor de gesmokkelden zeer beangstigend zijn geweest, zij vreesden voor hun leven.

De agent kampt nog steeds met de psychische gevolgen van wat hem is overkomen. De verdachte bekommerde zich echter volstrekt niet om het welzijn van de anderen. Sterker nog, hij vluchtte zelf uit de auto en liet de gesmokkelden - in een nog rijdende auto - aan hun lot over. Tot slot weegt mee dat de verdachte geen berouw toonde voor wat hij heeft gedaan. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 3,5 jaar op z’n plaats.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions