Clicky

 
Transport Online - Anti-piraterij-wet aangenomen in Eerste Kamer

Anti-piraterij-wet aangenomen in Eerste Kamer

Anti-piraterij-wet aangenomen in Eerste Kamer
19-03-2019 16:31 | Piraterij | auteur Redactie

DEN HAAG - Op 19 maart 2019 vond in de Eerste Kamer de stemming plaats over het wetsvoorstel Wet ter Bescherming Koopvaardij (WtBK). De meeste partijen, inclusief de regeringspartijen, stemden voor. Tegen waren: Partij van de Arbeid, Groen Links, Partij van de Dieren en de SP. Op 13 maart 2018 keurde de Tweede Kamer de wet al goed.

De sector riep al ruim tien jaar om bewapende particuliere maritieme beveiliging aan boord van Nederlands gevlagde zeeschepen. Alle andere maritieme Europese landen stonden deze bescherming al toe. Nu sluit ook Nederland zich hierbij aan.

Bescherming van zeevarenden

De minister van Justitie en Veiligheid had onlangs de eerder gestelde vragen van de Eerste Kamerleden beantwoord over het wetsvoorstel Wet ter Bescherming Koopvaardij van VVD en CDA. De antwoorden van de minister sloten ook goed aan bij de wensen van Nautilus, de NVKK, de VMG en de reders. Op 12 maart jongstleden vond al een eerste behandeling plaats in de Eerste Kamer. Alle betrokkenen hoopten dan ook op een snelle en positieve afhandeling door de Eerste Kamer, zodat zeeschepen met hun bemanning altijd beschermd door gevaarlijke wateren kunnen varen. Want aanvallen door piraten zijn altijd zeer ingrijpend, waartegen zeevarenden beschermd moeten worden, zodat ook zij veilig hun werk kunnen doen.

'VPD-tenzij' concept

De nieuwe wet gaat uit van het 'VPD-tenzij' concept. Dit houdt in dat als eerste gekeken wordt naar de mogelijke inzet van een Vessel Protection Detachment (VPD) door Defensie. Alleen als een VPD niet aan boord kan worden geplaatst mag een particulier beveiligingsteam worden ingezet. Dit kan het geval zijn als de inzet van een VPD niet mogelijk is vanwege te hoge kosten voor de reder, te lange aanvraagtijd of te weinig plek aan boord van het schip

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden