Clicky


Verkiezingscampagne hervat, maar ingetogen

Verkiezingscampagne hervat, maar ingetogen
19-03-2019 10:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De politieke partijen hervatten de verkiezingscampagne op de laatste dag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Wel hebben ze besloten de campagne dinsdag op een ingetogen manier te voeren. De campagne werd maandag, twee dagen voor de verkiezingen, stilgelegd vanwege de schietpartij in Utrecht.

Op de laatste campagnedag zijn de partijen doorgaans nog druk met allerhande campagne-activiteiten. 's Avonds zouden de Haagse kopstukken in Arnhem aantreden voor het laatste grote verkiezingsdebat van de NOS. De PVV wil dinsdagmiddag of -avond het kabinet nog in de Tweede Kamer aan de tand voelen over de gebeurtenissen in Utrecht van maandag. Als de andere partijen daarmee instemmen, komt het slotdebat van de NOS waarschijnlijk in de knel.

Forum voor Democratie hield maandagavond toch een campagnebijeenkomst waar eerste man Thierry Baudet en zijn kompaan Theo Hiddema het kabinet harde verwijten maakten over de schietpartij. Ook PVV-leider Geert Wilders opende maandag al de aanval op het kabinet.

Dat is bij andere partijen slecht gevallen. D66-voorman Rob Jetten hekelt de "woorden van angst en woorden van haat'' die "sommige politici meteen weer'' gebruikten. Zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver roept op niet te ontsporen "in extremisme, in zondebokpolitiek, in cynisch vingerwijzen''. PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt van "pijnlijk en misselijkmakend opportunisme''.

Hoe de "andere toon'' van de laatste campagnedag precies gaat klinken, is nog onduidelijk. CDA-leider Sybrand Buma zei dat de partijen "op een waardige wijze'' campagne zullen voeren, "op een totaal andere manier'' dan anders. "Maar wat dat betekent, laat ik aan de mensen die de campagne organiseren.''

Buma vindt het belangrijk dat de campagne weer verder gaat, want "we willen ook dat mensen naar de stembus gaan. Het is goed dat het democratisch proces doorgaat.'' Klaver stelt dat we ,,als samenleving veel aankunnen. We laten ons niet makkelijk van de wijs brengen.''

Mogelijk buigt de Kamer zich al tijdens het vragenuur van dinsdagmiddag over de schietpartij. Het CDA wil daarvoor minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Kamer roepen.