Akkoord met Oekraïne over einde kippentruc

Akkoord met Oekraïne over einde kippentruc
18-03-2019 17:04 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De EU schroeft de hoeveelheid tariefvrije kip die Oekraïne naar Europa mag exporteren op van 20.000 naar 70.000 ton (70 miljoen kilo). Maar kippenborsten waar vleugel en vel aanzitten komen er zonder invoerheffing niet meer in. Dat zijn de Europese Commissie en de regering in Kiev overeengekomen. De maatregel moet een einde maken aan de golf Oekraïense kip die de EU-markt overspoelt.

Vorig jaar bleek er al na zes maanden 25 miljoen kilo kippenvlees uit Oekraïne tegen een nultarief in de EU te zijn ingevoerd. Dat was veel meer dan was voorzien toen de EU met het land een associatieverdrag afsloot en ging ten koste van onder andere de Nederlandse pluimveesector.

Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, gebruikten de Oekraïners een maas in de wet om tonnen kippenborsten tegen een nultarief op de EU-markt binnen te krijgen. Daar maakt de EU nu een einde aan.

De zaak kwam aan het rollen nadat Nederlandse Europarlementariërs aan de bel trokken vanwege de economische schade voor Europese kippenbedrijven.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,795
Diesel1,489

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden