Clicky


UMC Utrecht opent calamiteitenhospitaal vanwege schietpartij tram

UMC Utrecht opent calamiteitenhospitaal vanwege schietpartij tram
18-03-2019 11:49 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - [update 12:45 uur] Het UMC Utrecht heeft naar aanleiding van het schietincident in Utrecht het calamiteitenhospitaal opengesteld. "De eerste slachtoffers zijn daar inmiddels heengebracht. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen'', aldus het universitaire ziekenhuis.

Het calamiteitenhospitaal, met tweehonderd bedden, is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Ook wordt het voormalige militaire noodhospitaal gebruikt voor de opvang van familie van slachtoffers. Binnen een half uur na opening kunnen slachtoffers hier worden opgevangen.

Het ziekenhuis wordt geopend als sprake is van een aanslag of grote ongevallen in Nederland, die de reguliere opvangcapaciteit te boven gaan. Daarbij wordt de coördinatie op het gebied van veiligheid overgenomen door GHOR.

In juli vorig jaar werden meerdere ouderen met ademhalingsproblemen opgevangen in het calamiteitenhospitaal, na een grote brand in een woonzorgcentrum in Breukelen. Defensie en het UMC Utrecht hielden daar in 2017 een grote rampenoefening. De medewerkers werden bijgestaan door Belgische collega's, die ervaring hadden met rampen door recente terreuraanslagen.