Transport Online - 'Meer geweld tegen politie rond jaarwisseling'

'Meer geweld tegen politie rond jaarwisseling'

'Meer geweld tegen politie rond jaarwisseling'
18-03-2019 09:29 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM/DEN HAAG - Politiemensen hebben tijdens de jaarwisseling met veel meer geweld te maken gehad dan uit de officiële cijfers blijkt. Dat concludeert de Centrale Ondernemingsraad (COR) na een uitgebreid onderzoek.

Van de ruim 3400 politiemensen die aan de enquête meededen, zeiden er 326 dat ze geconfronteerd werden met één of meerdere vormen van geweld, variërend van verbale dreigementen tot fysiek geweld. Dat is veel meer dan het officiële cijfer van het korps, dat eerder meldde dat er 59 keer sprake was van geweld tegen agenten.

"Wij hadden al sterk het vermoeden dat de eerder verschenen cijfers niet volledig waren'', zegt COR-voorzitter Rob den Besten. "Er hebben ongeveer 6500 mensen gewerkt met de jaarwisseling. Van onze respondenten zijn er al 326 met geweld geconfronteerd. Het werkelijke aantal zal dus hoger liggen. Dat moet afgelopen zijn.” Een deel van de agenten is meerdere malen geconfronteerd met geweld.

Veel respondenten melden het niet als ze geconfronteerd worden met geweld. Ze denken dat het bij het werk hoort, of vinden het vergrijp te licht om te melden. "Volgens mij moeten we dat echt niet willen met elkaar”, aldus Den Besten. "Ik doe dan ook een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers, de korpschef en de politiek, maar zeker ook op de collega’s. Een feest zoals de jaarwisseling met deze consequenties, kun je geen feest noemen.''

Dat treft, want "juist vandaag en overmorgen spreek ik met hulpverleners en bestuurders om te horen hoe zij oud en nieuw ervaren'', zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De minister vindt het ,,belangrijk dat zij aangifte doen'', wat blijkens de enquête nog niet altijd gebeurt. ,,Samen gaan we op zoek naar aanvullende maatregelen'', verzekert Grapperhaus.

Volgens de COR is een ,,fundamentele herbezinning'' op de jaarwisseling nodig, "zodat we deze traditie veilig en feestelijk in stand kunnen houden''. De COR pleit daarom voor een structurele oplossing waarbij agenten en andere hulpverleners snel en makkelijk geweld kunnen melden. De COR hoopt dat nog voor de jaarwisseling 2019-2020 te realiseren. Daarnaast moeten er veiligheidsmiddelen komen zoals veiligheidsbrillen en gehoorbeschermers.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions