Transport Online - Proces tegen moskeeschutter Nieuw-Zeeland start 5 april

Proces tegen moskeeschutter Nieuw-Zeeland start 5 april

Proces tegen moskeeschutter Nieuw-Zeeland start 5 april
16-03-2019 00:42 | Buitenland | auteur ANP

CHRISTCHURCH - De hoofdverdachte Brendon Tarrant van de schietpartij bij twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) blijft in voorarrest tot hij op 5 april moet verschijnen voor het Nieuw-Zeelandse gerecht. Dat bepaalde de rechtbank zaterdagmorgen (plaatselijke tijd).

De 28-jarige Tarrant werd voorgeleid achter gesloten deuren. Alleen geaccrediteerde media was welkom in de rechtszaal. Een man die naar binnen wilde om de terrorist neer te steken werd volgens de media tegengehouden. De Australiër wordt ervan verdacht zeker 49 mensen te hebben doodgeschoten in twee moskeeën, waarbij ook meer dan 42 mensen gewond raakten.

De man bezat een klein arsenaal semi-automatische geweren en had een geldige wapenvergunning. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gezegd. Ze beloofde de wapenwetgeving aan te passen om herhaling van dergelijke gruweldaden te voorkomen.

"De dader was in het bezit van een wapenlicentie. Ik heb te horen gekregen dat hij die in november 2017 heeft gekregen. Ik kan u een ding verzekeren en dat is dat onze rechtsregels ten aanzien van vuurwapens zullen veranderen'', aldus Ardern.

Ze vertelde ook dat de slachtoffers van de rechts-extremistische schutter, geboren in Australië, afkomstig waren uit verscheidene moslimlanden. Ze benadrukte daarmee de wereldwijde impact van de terroristische actie. De Nieuw-Zeelandse regering werkt in de nasleep van het bloedbad nauw samen met de consulaire diensten van onder meer "Pakistan, Turkije, Saudi-Arabië, Bangladesh, Indonesië en Maleisië''.

De Turkse autoriteiten hebben vrijdag, in navolging van Bulgarije, een onderzoek gelast naar de 28-jarige Australiër. Hij zou meerdere malen een bezoek hebben gebracht aan het land en er een lange periode zijn geweest. "We denken dat de verdachte mogelijk vanuit Turkije naar andere landen is gereisd in Europa, Azië en Afrika. We gaan zijn gangen na en proberen te achterhalen met wie hij contact heeft gehad'', zei een woordvoerder.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions