Clicky

 
Transport Online - TLN: ‘Acties Franse douaniers onacceptabel’

TLN: ‘Acties Franse douaniers onacceptabel’

TLN: ‘Acties Franse douaniers onacceptabel’
15-03-2019 17:11 | Transport | auteur Redactie

ZOETERMEER - Nederlandse transportbedrijven hebben nu al elf dagen last van stakende douaniers bij Calais. Vrachtauto’s komen tot anderhalve dag te laat op bestemming, met per bedrijf duizenden euro’s schade als gevolg. TLN vindt dit onacceptabel.

​TLN krijgt de afgelopen dagen steeds meer telefoontjes van leden die in de problemen komen door de staking van Franse douaniers in Calais. 

‘Ordinaire staking’

‘Dit is echt onacceptabel, zegt Elmer de Bruin, international affairs manager van TLN. "De douaniers zeggen dat ze met deze acties willen aantonen welke gevolgen de Brexit straks heeft. Maar intussen is dit gewoon een ordinaire staking om meer loon te krijgen. Zoals we die kennen in Frankrijk." 

De Franse overheid heeft al toegezegd dat er 700 extra douaniers bij komen en maakte dinsdag 14 miljoen euro vrij om de douaniers een loonsverhoging te geven. "En nog blijven de douaniers doorgaan. Tijd voor een wat hardere actie: de lokale overheid moet gewoon een einde maken aan dit getreiter." TLN heeft via zijn Franse zusterorganisatie FNTR de Franse overheid al gevraagd om een oplossing voor dit probleem. 

Duizenden euro’s

Intussen houdt de Franse politie vrachtwagenchauffeurs die richting Calais rijden tegen of stuurt ze terug. Met stilstand en omrijden tot gevolg. Peter Boom van Boom Transport stuurt dagelijks tien chauffeurs richting Calais, om via de Eurotunnel naar Engeland te rijden. ‘Vanaf Duinkerke hebben zij zeker 10 tot 12 uur vertraging. De schade loopt voor ons alleen al in de duizenden euro’s’, zegt Boom. 

Anderhalve dag vertraging

Schavemaker Transport uit Beverwijk rijdt ook veel via Calais. "Chauffeurs staan echt heel lang stil of moeten omrijden. Wij hebben in sommige gevallen te maken met vertragingen van anderhalve dag. Per vrachtauto moet je rekenen op zo’n 400 tot 600 euro extra kosten. In totaal kost dit ons nu al duizenden euro’s", zegt Susanne Dirksen van Schavemaker.

Ook de chauffeurs van KLG Europe uit Venlo staan soms anderhalve dag te wachten, zegt John Muijsenberg van dat bedrijf. "Dagelijks staan er van ons zo'n twintig tot dertig vrachtwagens te wachten daar. Dit kost ons tienduizenden euro's.'"

100 kilometer omrijden

Ook Dick Theunisse van Theunisse Expeditie heeft veel last van de Franse acties. "Tachtig procent van ons werk doen we via Calais: dertien vrachten per week. Mijn chauffeurs staan gewoon zes tot tien uur te wachten. Of ze gebruiken een sluiproute, waarbij ze 100 kilometer omrijden. En dat kost geld: bij ons loopt het in de duizenden euro’s nu."

‘Elke keer de dupe’

Elmer de Bruin van TLN is het echt zat. "Acties in Frankrijk zijn helaas geen zeldzaamheid. De gele hesjes zorgen al maanden voor problemen en nu de douaniers weer. Prima dat ze actie willen voeren, maar de transportsector is er elke keer weer de dupe van. Dat moet nu echt een keer stoppen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,954
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats