Lagere straf voor Willy Selten vanwege fraude met paardenvlees

Lagere straf voor Willy Selten vanwege fraude met paardenvlees
15-03-2019 09:48 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Vleeshandelaar Willy Selten uit Oss moet twintig maanden de cel in, vanwege fraude met paardenvlees. In zijn vleesgroothandel mengde hij goedkoop paardenvlees met duur rundvlees en verkocht dat als puur rundvlees.

Tegen Selten was vier jaar cel geëist vanwege valsheid in geschrifte. Hij krijgt minder straf, omdat er minder feiten bewezen zijn verklaard en omdat het proces veel te lang duurde. Bij de rechtbank kreeg hij eerder nog 2,5 jaar cel.

Het gerechtshof in Den Bosch vond vrijdag dat Selten ‘vol opzet’ had bij het verhullen van de inhoud van het product dat hij verkocht. Selten verkocht met zijn zwendel 336.000 kilo paardenvlees als rundvlees. Selten heeft altijd betoogd dat er geen opzet was om te frauderen en dat het een fout in de administratie was.

Seltens fraude kwam naar buiten in 2013, tijdens het hoogtepunt van een Europees paardenvleesschandaal. Seltens bedrijf ging op de fles, hij heeft een miljoenenschuld en probeert sindsdien een bestaan op te bouwen in België. Ook werd vorig jaar nog een woningoverval gepleegd op zijn huis. Dat zijn persoonlijke omstandigheden die het gerechtshof meewoog voor de straf.

Paardenvlees dat Selten verkocht kwam terecht in onder meer hamburgers en soepballen. "Daardoor heeft hij niet alleen bedrijven misleid, maar ook consumenten’’, zei de rechter. "Een consument moet ervan kunnen uitgaan dat hij krijgt wat hij koopt.’’ Bovendien stelde het hof dat door zijn fraude de herkomst van het vlees niet te traceren is. Dat is van belang in het geval van besmetting.

Ook een andere Brabander, Jan F., is al eens veroordeeld voor vergelijkbare fraude. Tegen hem is vorige maand nog vier jaar cel geëist bij de Franse rechtbank.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden