Transport Online - Britse Lagerhuis wil uitstel brexit

Britse Lagerhuis wil uitstel brexit

Britse Lagerhuis wil uitstel brexit
14-03-2019 19:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Het Britse Lagerhuis wil dat de brexitdeadline wordt verlengd. Een motie die dat mogelijk moet maken, is aangenomen met een meerderheid van 211 stemmen. Andere EU-lidstaten moeten wel unaniem instemmen met een verlenging van de huidige deadline op 29 maart.

De motie kreeg volgens aangepaste cijfers 413 stemmen voor en 202 tegen. De meeste nee-stemmers behoorden tot de conservatieve partij van May. Het Britse Sky News bericht dat 188 partijgenoten van de premier tegen uitstel stemden, onder wie ook de minister van brexitzaken en andere bewindslieden. Conservatieven hadden de vrije hand gekregen om te stemmen wat ze wilden.

In de motie staat dat de regering wil proberen eenmalig uitstel te regelen tot 30 juni. Dat zou echter alleen zinvol zijn als op uiterlijk 20 maart alsnog een deal is goedgekeurd door het Lagerhuis. Een dag later komen de Europese leiders bijeen, en die willen volgens de Britse regering ongetwijfeld weten wat Londen gaat doen als uitstel wordt verleend.

Parlementariërs hebben de brexitdeal die May sloot met de EU tot dusver twee keer getorpedeerd: in januari en afgelopen dinsdag. Het Lagerhuis heeft zich echter ook uitgesproken tegen een vertrek zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden. Dat heeft geleid tot een patstelling die volgens May ook tot gevolg kan hebben dat moet worden aangestuurd op veel langer uitstel van de brexit.

Waarnemers denken dat May het schrikbeeld van langer brexituitstel wil gebruiken om brexiteers in haar eigen partij te overtuigen toch voor haar deal te stemmen. Uitstel kan onder meer tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk toch moet meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar.

De Britse leider heeft ondertussen ook nog kritiek gekregen van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zei zich te verbazen over hoe slecht de onderhandelingen rond de brexit zijn verlopen. "Ik deelde mijn ideeën over hoe de onderhandelingen aangepakt moesten worden met de premier. Daar heeft ze niet naar geluisterd.''NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,640
Diesel1,269

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions