Clicky

 
Transport Online - Aboutaleb: 'Privacy criminelen maakt aanpak drugscriminaliteit Rotterdamse haven moeilijk'

Aboutaleb: 'Privacy criminelen maakt aanpak drugscriminaliteit Rotterdamse haven moeilijk'

Aboutaleb: 'Privacy criminelen maakt aanpak drugscriminaliteit Rotterdamse haven moeilijk'
14-03-2019 11:23 | Criminaliteit | auteur ANP

ROTTERDAM - Privacywetgeving en een tekort aan middelen in de strijd tegen zware of ondermijnende criminaliteit bemoeilijken de aanpak ervan. Dat zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in twee interviews, met de NOS en de Telegraaf.

Sinds 25 mei vorig jaar is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Die regeltjes maken het lastig criminelen aan te pakken, aldus de burgemeester. "Ik mag nu over een persoon die betrokken is bij ondermijning en die vertrokken is naar Groningen niet de burgemeester van Groningen informeren en dat is natuurlijk bizar'', zegt hij tegen de NOS. "Ik begrijp alle overwegingen rond privacy, maar hier is privacy niet voor uitgevonden."

Aboutaleb zegt in De Telegraaf dat de verantwoordelijke minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het vraagstuk kent. "Maar hij wil niet, zoals ik begrijp, dat we ons gedragen als een soort sheriff en op de stoel van justitie gaan zitten. Ik kan daar niet bij, want we werken juist samen met justitie en andere partners. Ik heb begrepen dat de minister de Raad van State over deze problematiek om advies gaat vragen. En daar zitten we nu.”

Aboutaleb wil meer rechercheurs en douaniers om drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven te bestrijden. Volgens de NOS onderschepte de douane vorig jaar bijna 19.000 kilo cocaïne, een nieuw record. Tegen de Telegraaf zegt de burgemeester: "Een computer zou willekeurig moeten bepalen waar iemand die dag komt te werken'', zodat criminelen niet kunnen blindvaren op een corrupt contact bij drugssmokkel. "Ik twijfel er niet aan dat de douane er alles aan zal doen om goede mensen binnen te halen, maar zorgen maak ik me wel. De kans bestaat dat criminelen bepaalde contacten positioneren binnen de douane.''

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,581

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats