Transport Online - Felle brexit-Conservatieven tegen brexitdeal May

Felle brexit-Conservatieven tegen brexitdeal May

Felle brexit-Conservatieven tegen brexitdeal May
12-03-2019 16:25 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Een groep Conservatieven in het Britse parlement die een breuk met de EU willen, gaat niet voor de brexitdeal van premier May stemmen. Een van de kopstukken van de felle 'brexiteers', Jacob Rees-Mogg, klaagde dat er niets is veranderd en dat de Britten nog steeds niet uit de 'backstop' kunnen zonder instemming van Brussel.

Hij en geestverwanten van de 'European Research Group' (ERG) hebben na analyse van Mays laatste voorstellen duidelijk gemaakt dat ze hun standpunt niet wijzigen. De ERG heeft de 'juridisch bindende veranderingen', waarmee May de tegenstanders van haar probeerde over te halen voor haar deal te stemmen, afgewezen. De brexitdeal van May werd half januari met 202 stemmen voor en maar liefst 432 tegen weggestemd. Onder de tegenstemmers waren 118 Conservatieven en alle tien de Noord-Ierse parlementariërs van de DUP.

May krijgt nu ook geen steun van de Noord-Ierse unionisten van de DUP. De partij heeft May bekritiseerd, omdat haar aanpassing van de oorspronkelijke deal met Brussel, niets nieuws zou bevatten. May sprak over nieuwe garanties. Maar de hoogste juridische adviseur van haar regering, Geoffrey Cox, concludeerde dinsdag dat de wijzigingen die May aanprijst, wel politiek een verbetering zijn, maar juridisch niets veranderen aan de deal.

May heeft afspraken gemaakt met de EU over het vertrek van de Britten uit de unie, de brexit, op 29 maart. Na twee jaar onderhandelen is er een principeakkoord voor de 'echtscheiding'. Maar een groot struikelblok voor Britse parlementariërs is de regeling dat Brits Noord-Ierland tijdelijk een aparte status zou krijgen om te voorkomen dat door de brexit een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland, dat binnen de EU blijft. En de Britten zouden dan tot woede van de brexiteers voor onbepaalde tijd onderdeel blijven van de douane-unie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,642
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions