Clicky


Twee ultramoderne en energiezuinige brandweerkazernes in gebruik genomen op Brussels Airport

Twee ultramoderne en energiezuinige brandweerkazernes in gebruik genomen op Brussels Airport
12-03-2019 14:08 | Buitenland | auteur Redactie

ZAVENTEM - Het 145 man tellende brandweerkorps van Brussels Airport werkt voortaan vanuit twee nagelnieuwe brandweerkazernes, gelegen in de oostelijke en westelijke delen van het luchthaventerrein. De kazernes zijn ontworpen in functie van het verloop bij een noodinterventie, zijn energiezuinig en bieden veel ruimte voor de uitgebreide vloot van de brandweer.

“Onze nieuwe kazernes behoren tot de beste in Europa, ze zijn ontwikkeld om nog efficiënter te kunnen opereren in geval van noodinterventie en zijn uitgerust met de nieuwste technologieën. Ze bieden ons brandweerkorps al het comfort dat nodig is om snel en adequaat te kunnen reageren bij interventies. Bij de bouw van de kazernes werd speciale aandacht geschonken aan de duurzaamheid van de gebouwen. Daardoor zijn de kazernes energiezuinig en zeer efficiënt in het gebruik van water”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

De twee nieuwe brandweerkazernes liggen in het oosten en het westen op het luchthaventerrein, ze vervangen de drie oude kazernes die ten noorden, ten zuiden en naast het terminalgebouw lagen. De nieuwe ligging tussen startbanen 25R en 25L aan de zijkanten van het luchthaventerrein laat toe om nog sneller ter plaatse te geraken bij een interventie.

Amper 30 seconden om de kazerne te verlaten

Bij het ontwerp van de kazernes is rekening gehouden met het verloop van de interventies van de luchthavenbrandweer. De brandweer moet bij een incident op het tarmac binnen de 3 minuten ter plaatse zijn. Voor een probleem in de terminal of een ander luchthavengebouw, krijgen ze 5 minuten. Dankzij dit nieuwe ontwerp kunnen onze brandweerlui binnen de 30 seconden na een alarm buitenrijden. Een zeer scherpe tijd waardoor de door de luchtvaartwetgeving vereiste responstijd gewaarborgd blijft.

Beide kazernes bevatten een centrale garage met genoeg ruimte voor alle voertuigen die paraat moeten staan voor een interventie, zoals crashtenders en schuimrobots. De voertuigen parkeren in de garage volgens het doorrijprincipe, zodat geen enkel voertuig achteruit in de garage dient te rijden.

Behalve de garage bevat de kazerne ook verschillende technische ruimtes, vergaderzalen uitgerust met de nieuwste technologieën, bureaus, leef- en ontspanningsruimtes.

Duurzaam en energieneutraal design

Brandweerkazernes West en Oost zijn allebei zeer energiezuinige gebouwen. De elektriciteit die ze nodig hebben, halen ze onder meer uit de bijna 800 zonnepanelen die op beide daken geïnstalleerd zijn. De verlichting is volledig in led-lampen, de verwarming en de koeling van de kazernes gebeuren met warmtepompen. Zonneboilers verwarmen het sanitaire water.

Op de daken zijn watercollectoren geplaatst zodat het regenwater opgevangen kan worden om te hergebruiken als bluswater of voor sanitaire doelen. De collectoren van beide kazernes samen kunnen 230.000 liter water opvangen. Daarmee kunnen we bijna 2 keer onze 8 crashtenders vullen.

In de West-kazerne zijn aan de noordzijde grote ramen geplaatst zodat er minder koeling nodig is in de zomer. Beide kazernes zijn ook uit beton opgetrokken zodat de recyclage van de gebouwen later makkelijker zal zijn.