FNV hekelt 'proefballon' CDA over basisbaan

FNV hekelt 'proefballon' CDA over basisbaan
11-03-2019 16:38 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De basisbaan die CDA-leider Sybrand Buma voorstelt, levert minder op dan het minimumloon en is daarmee geen basis voor mensen in de bijstand. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op wat de bond een 'proefballon in verkiezingstijd' noemt.

"Dit is de zoveelste goedkope aanval op een kwetsbare groep. We hebben het minimumloon niet voor niets'', aldus FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. "Bovendien leidt het tot verdringing van bestaande banen, als werkgevers mensen voor een koopje kunnen krijgen.''

Buma wil dat er een nieuw soort baan wordt gecreëerd, om mensen uit de bijstand weer aan het werk te krijgen. Met een zogeheten basisbaan zouden mensen ongeveer 20 uur in de week werken, tegen betaling van 85 procent van het minimumloon. Dat is ongeveer 15 procent meer dan de bijstandsuitkering. Buma pleitte hier zaterdag voor in het AD.

"Ook wij zien het probleem dat een aantal mensen vanuit de bijstand lastig aan het werk komt'', stelt Jong. Maar volgens haar vraagt dit juist om ontwikkeling van mensen, door goede trajecten, begeleiding en scholing. Daarover is de vakbond ook al in gesprek met werkgevers en de overheid.



Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden