Uitstel besluit hogesnelheidslijn Italië

Uitstel besluit hogesnelheidslijn Italië
10-03-2019 10:10 | Buitenland | auteur ANP/DPA

ROME - De twee Italiaanse regeringspartijen hebben de verbitterde strijd over de aanleg van een hogesnelheidslijn naar Frankrijk bijgelegd, al gaat het voorlopig slechts om tijdwinst. Het besluit over de treinverbinding tussen Turijn en Lyon is zes maanden uitgesteld. Die periode kan worden gebruikt voor nieuw overleg. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Laura Castelli, lid van de Vijfsterrenbeweging (M5S), zaterdag gezegd.

Een belangrijke deadline voor de aanbesteding van het miljardenproject zou maandag aflopen. De rechts-nationalistische Lega van vicepremier Matteo Salvini is evenals de Fransen een voorstander van het nieuwe spoorwegtraject door de Alpen, inclusief een dure tunnel van 57,5 kilometer, omdat het voor groei zorgt en banen. Zijn M5S-collega Luigi Di Maio vindt het geldverspilling en schadelijk voor het milieu.

De twee partijleiders zetten met hun ramkoers de coalitie onder zware druk. Het gevaar van een regeringscrisis is nu even geweken. Het was de bedoeling dat Rome de projectontwikkelaar TELT maandag de opdracht zou geven te beginnen. Dat samenwerkingsverband van de Franse en Italiaanse spoorwegen stelde vrijdag zelf al enig uitstel voor.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden