Clicky


Coalitie Italië dreigt te stranden door spoortunnel

Coalitie Italië dreigt te stranden door spoortunnel
08-03-2019 13:25 | Buitenland | auteur ANP

TURIJN - De spanningen in de regeringscoalitie in Italië lopen steeds verder op door onenigheid over de aanleg van een dure hogesnelheidslijn en de bouw van een treintunnel in de Alpen tussen Frankrijk en Italië. De twee vicepremiers en leiders van de vorig jaar gevormde coalitie, Matteo Salvini van de Noord-Italiaanse Lega en Luigi Di Maio van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) lijken op ramkoers te liggen. Salvini is voorstander van de tunnel, Di Maio tegenstander.

Salvini wiens antimigrantenpartij Lega het goed doet in peilingen en in regionale verkiezingen, zei op de Italiaanse tv dat hij wat de tunnel betreft, "bereid is tot het uiterste te gaan''. Di Maio, wiens eurosceptische protestpartij smadelijke verkiezingsnederlagen in de regio's leed, zei "geschokt te zijn over de onverantwoordelijke dreiging met een regeringscrisis door Salvini''.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte is als neutrale figuur aangesteld als regeringsleider van de broze coalitie, maar Conte zei volgens persbureau ANSA dat hij twijfels over de tunnel heeft.