Transport Online - VVD en SGP stellen Kamervragen over vertraging werkplaatskaarten slimme tachograaf

VVD en SGP stellen Kamervragen over vertraging werkplaatskaarten slimme tachograaf

VVD en SGP stellen Kamervragen over vertraging werkplaatskaarten slimme tachograaf
08-03-2019 10:16 | Politiek | auteur Redactie

ZOETERMEER - Remco Dijkstra (VVD) en Chris Stoffer (SGP) hebben Kamervragen gesteld over de vertraging bij de uitgifte van werkplaatskaarten voor het ijken van de slimme tachograaf. Dit naar aanleiding van de oproep van TLN, evofenedex, RAI Vereniging, BOVAG en KNV.

Als gevolg van deze vertraging ontstaan bij transportondernemingen, handels- en productiebedrijven, autofabrikanten en garage- en onderhoudsbedrijven problemen en lijden zij financiële schade. Door de vertraging is het namelijk onmogelijk om alle nieuwe vrachtwagens te voorzien van een werkende smart tachograaf voor 15 juni 2019, de datum waarop dit vanuit Europa verplicht is. Hierdoor kunnen deze vrachtwagens niet worden ingezet en komen deze stil te staan.

Flexibiliteit

Beide Kamerleden vragen nu aan de minister of flexibiliteit mogelijk is om te voorkomen dat vrachtwagens stil komen te staan door geen boetes uit te schrijven. Ook willen ze weten of er nog andere mogelijkheden zijn om te voorkomen dat er problemen ontstaan door het te laat beschikbaar komen van de tachograafkaarten en of de minister met andere Europese lidstaten wil overleggen hoe met dit probleem om te gaan. De vijf ondernemersorganisaties zullen zelf daarom ook in samenwerking met koepelorganisatie International Road Union (IRU) bij de Europese Commissie aandringen op een oplossing om schade te voorkomen.

Schadeprocedure

Minister Van Nieuwenhuizen heeft inmiddels zelf ook een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin zij aangeeft de zorgen van de sector over de ontstane vertragingen te delen. In deze brief stelt zij dat leverancier Kiwa hiervoor aansprakelijk is en dat zij Kiwa heeft gevraagd een schadeprocedure in te richten. Oplossingen voor het probleem draagt zij nog niet aan. TLN, evofenedex, RAI Vereniging, BOVAG en KNV vernemen graag zo snel mogelijk hoe Kiwa dit gaat organiseren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 juni t/m zondag 5 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions