Clicky

 
Transport Online - Rechtbank Maleisië: dood Ivana Smit was ongeluk

Rechtbank Maleisië: dood Ivana Smit was ongeluk

Rechtbank Maleisië: dood Ivana Smit was ongeluk
08-03-2019 09:43 | Buitenland | auteur ANP

KUALA LUMPUR - De rechtbank in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft bepaald dat er geen strafzaak komt over de dood van het Nederlandse model Ivana Smit. De rechtbank heeft geoordeeld dat de dood van Smit een ongeval was, zegt de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra. De advocaat bevestigde dat de nabestaanden in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

"De rechter heeft overwogen dat er gelet op een aantal aanwijzingen wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij niet meer exact kan vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar. Het lijkt er echter op dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden," aldus Diekstra.

De rechtbank onderzocht in het afgelopen halfjaar de omstandigheden rond de dood van 18-jarige Smit. Ze werd in december 2017 dood gevonden na een val van de twintigste verdieping van een flat in de stad. De rechtbank verhoorde maandenlang een reeks mensen die iets konden zeggen over de laatste uren van Smit of de procedures die daarna zijn gevolgd.

Opvallende afwezige was het Amerikaanse echtpaar bij wie Smit de fatale avond en nacht was. Zij kwamen niet opdagen.

De politie leek aanvankelijk uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. Op verzoek van de Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot daarop in de zomer alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven.

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden die er een schoonmaakster aan het werk zetten.

De patholoog die oordeelde dat de val Smit fataal was geworden, bleek het lichaam van de jonge vrouw niet op de dag zelf en niet op locatie te hebben onderzocht. Een andere patholoog trok haar verklaring eerder al in. Een Nederlandse deskundige stelde dat Smit mogelijk al voor de val is overleden.

De oom van Ivana, Fred Agenio, zei tegen tv-programma Hart van Nederland bijzonder teleurgesteld te zijn over de uitspraak. "Dit is natuurlijk verschrikkelijk en voor ons als familie teleurstellend. Mijn hart is nu leeg. Stiekem had ik er wel rekening mee gehouden dat die rechter het niet aan zou durven om lijnrecht tegen de conclusies van haar eigen politieapparaat in te gaan. Maar ergens hoop je toch dat de 'common sense' zegeviert. En dat hij, gezien al het bewijsmateriaal dat langs is gekomen tijdens de 22 sessiedagen, niet anders had gekund dan de juist conclusie trekken, namelijk doodslag."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions