Transport Online - 43 VDL Citea’s Electric voor Qbuzz in Groningen en Drenthe

43 VDL Citea’s Electric voor Qbuzz in Groningen en Drenthe

43 VDL Citea’s Electric voor Qbuzz in Groningen en Drenthe
07-03-2019 17:20 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

GRONINGEN - VDL Bus & Coach gaat 43 VDL Citea’s Electric leveren aan Qbuzz. De order bestaat uit elf VDL Citea’s SLFA-180 Electric en 32 VDL Citea’s SLF-120 Electric. Deze e-bussen worden vanaf eind 2019 ingezet op stadslijnen in de steden Emmen, Assen en Groningen.

Naast de elektrificatie van het busvervoer in diverse grote steden in Nederland, levert VDL Bus & Coach ook een substantiële bijdrage aan de verduurzaming van het busvervoer in de concessie Groningen Drenthe. Deze order is een mooie aanvulling op de 10 elektrische gelede VDL Citea’s die vanaf eind 2017 rijden op de Q-link buslijnen vanuit de nabije regio naar belangrijke bestemmingen in Groningen Stad.

“Als betrouwbare transitiepartner naar emissieloos openbaar vervoer zijn we zeer verheugd wederom een bijdrage te mogen leveren aan de verdere elektrificatie van het busvervoer in het noorden van Nederland”, aldus Ard Romers, Managing Director VDL Bus & Coach Nederland.

“Deze tweede gunning van elektrische bussen, bestaande uit 43 elektrische Citea’s, is een blijk van vertrouwen van Qbuzz in het elektrisch productgamma van VDL en in VDL als leverancier. We zijn trots om samen met onze partner Qbuzz te werken aan een betere leefbaarheid in de noordelijke steden."

In juli vorig jaar koos concessieverlener OV-bureau Groningen Drenthe voor Qbuzz als busvervoerder in de provincies Groningen en Drenthe. Een belangrijke reden hiervoor is de ambitie van Qbuzz om het complete busvervoer in deze concessie stapsgewijs te elektrificeren. Door de inzet van elektrische bussen vanaf december 2019 wordt de CO2-uitstoot met 90% gereduceerd. Met de order van 43 elektrische VDL-bussen en de 10 VDL Citea’s SLFA Electric reeds in operatie, heeft VDL Bus & Coach een groot aandeel in de ruime CO2-reductie binnen deze concessie.

De 32 VDL Citea’s SLF-120 Electric worden voorzien van een 216 kWh batterijpakket en uitgevoerd in 2-deursconfiguratie. De 11 VDL Citea’s SLFA-180 Electric worden uitgerust met een batterijsysteem van 288 kWh en uitgevoerd in 3-deursconfiguratie. Beide e-busvarianten voor Qbuzz worden uitgevoerd met de nieuwste batterijtechnologie. Middels de pantograaf op het dak kunnen de voertuigen sneller worden geladen. Hierdoor is de operationele beschikbaarheid van de voertuigen optimaal.

Qbuzz is in april 2008 opgericht en een ambitieuze en innovatieve kwaliteitsspeler in de Nederlandse regionale openbaarvervoermarkt. Naast de concessie Groningen Drenthe verzorgt Qbuzz ook het openbaar vervoer in de concessie Regio Utrecht en de concessie DMG (Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem) in Zuid-Holland. Het bedrijf heeft ruim 2.400 medewerkers en vervoert iedere dag ruim 300.000 passagiers met een vloot bestaande uit 780 bussen, 26 trams en 10 treinstellen.

Foto's

  • J.Roeland
    VDL

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen