Clicky

 
Transport Online - EP-commissie stemt voor verbod pulsvisserij

EP-commissie stemt voor verbod pulsvisserij

EP-commissie stemt voor verbod pulsvisserij
07-03-2019 16:35 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De visserijcommissie van het Europees Parlement heeft zoals verwacht steun uitgesproken voor het politieke akkoord dat de pulsvisserij per 1 juli 2021 verbiedt. Van de 25 commissieleden stemden er 21 voor en twee tegen. Twee leden onthielden zich van stemming, onder wie Annie Schreijer-Pierik (CDA). Het andere Nederlandse lid, Peter van Dalen (ChristenUnie), was niet aanwezig. De twee tegenstemmen kwamen van de Britse UKIP.

Het voltallige parlement geeft er over ruim een maand een oordeel over. Diplomaten en andere betrokkenen verwachten dat het akkoord dan definitief wordt goedgekeurd. De lidstaten stemden ondanks Nederlands verzet vorige maand al in.

Volgens de nieuwe regels mag 5 procent van de Nederlandse kottervloot tot medio 2021 pulstuig blijven gebruiken. Momenteel vangen ongeveer 80 Nederlandse kotters platvissen met stroomstootjes. Hoeveel dat er zullen worden is onduidelijk, maar het aantal gaat in ieder geval fors omlaag.

Toen het Europees Parlement en de lidstaten het akkoord een kleine maand geleden sloten, dacht Schreijer dat de helft van de vloot kon blijven vissen met de pulstechniek, en na het verbod nog zes schepen voor onderzoek. "Best positief'', zei Schreijer donderdag voorafgaand aan de stemming in Brussel. "Maar in de weken daarna werd alles anders uitgelegd. Ik wil weten wat er precies is uitgekomen.'' Daarom onthield zij zich van stemming.

Schreijer verwacht dat ze voor de plenaire stemming in het parlement, medio april, de hele tekst van het akkoord heeft kunnen bestuderen. Zij hoopt dan duidelijk te hebben wat de exacte gevolgen zijn voor het Nederlandse vissersgilde.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats