Clicky

 Ton boete voor Nooteboom Trailers na arbeidsongeval

Ton boete voor Nooteboom Trailers na arbeidsongeval
07-03-2019 14:04 | Brand | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een trailerbouwer uit Wijchen tot een geldboete van 100.000 euro waarvan 25 duizend euro voorwaardelijk. Het bedrijf krijgt deze boete voor een explosie en brand op de werkvloer. Daarbij raakte een medewerker zwaargewond.

Op 8 mei 2015 was er in een van de spuitcabines van het bedrijf een explosie en brak er brand uit. Een werknemer raakte daarbij zwaar gewond geraakt en moest met tweede- en derdegraads brandwonden worden opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk. Twee andere werknemers zijn kort in een ziekenhuis opgenomen vanwege ademhalingsklachten.

Overtreden voorschriften

De oorzaak van de explosie en de brand is ondanks verschillende onderzoeken niet vastgesteld. Wel bleek uit de onderzoeken gekomen het bedrijf voorschriften op grond van de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet milieubeheer overtrad. Verder bleek dat het bedrijf gevaarlijke afvalstoffen uit de spuitcabines in vaten in de buitenlucht opsloeg zonder dat zij voldoende maatregelen hadden getroffen ter bescherming van het milieu.

In de spuitcabines stonden vaten met meer (brand)gevaarlijke afvalstoffen dan eigenlijk nodig was voor het productieproces. De spuiters hadden ook te maken met statische elektriciteit, zij voelde schokjes en zagen soms vonken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er onvoldoende is geaard. Het explosieveiligheidsdocument voldeed niet aan de daaraan te stellen eisen. Ook is onvoldoende gedaan om duidelijk te maken dat sprake was van explosiegevaarlijke zones.

Het bedrijf trof niet genoeg maatregelen en had onvoldoende toezicht om het risico op explosies te verminderen. Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie. Dit is levensgevaarlijk voor de werknemers. Zij liepen groot risico op zwaar lichamelijk letsel. Het bedrijf had dit moeten weten. 

Deskundige diensten

De bedrijfsdeskundige diensten die het bedrijf ingeschakelde maakt de situatie niet anders. De plicht van het bedrijf is om de deskundigen van juiste informatie te voorzien. Ook dat is volgens de rechtbank op onderdelen onvoldoende gedaan. Als de werknemers de voorschriften zouden hebben overtreden, is dat volgens de rechtbanktoe rekenen aan het bedrijf.

Geen extra toezicht

De rechtbank spreekt het bedrijf vrij van het mengen van gevaarlijke (afval)stoffen. Het dossier bood onvoldoende aanknopingspunten. Mede daarom legt de rechtbank een lagere straf op dan geëist.

De officier van justitie eist ook extra toezicht op het bedrijf. De rechtbank ziet hier geen meerwaarde in. In de nieuwe spuiterij lijkt het bedrijf voldoende rekening te houden met de gesignaleerde risico’s. Ook houden de nu betrokken autoriteiten voldoende toezicht.

Foto's

  • Profile Nooteboom
    Profile Nooteboom
  • Profile Nooteboom
    Profile Nooteboom
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats