Transport Online - Megaproces tegen NAM van start

Megaproces tegen NAM van start

Megaproces tegen NAM van start
06-03-2019 19:50 | Binnenland | auteur ANP

ASSEN - Er moet een selectie met voorbeeldzaken komen die de blauwdruk zijn voor alle schade die is veroorzaakt door gaswinning. Dit bleek tijdens de eerste zitting over de massaclaim die door 5025 Groningers gezamenlijk is ingediend bij de rechtbank in Assen. Zij willen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een schadevergoeding voor hun immateriële schade.

Tijdens de start van het proces werd vooral het verdere verloop besproken. De 5025 gedupeerden hebben in december een gezamenlijke claim ingediend, omdat ze een compensatie willen voor de immateriële schade die ze hebben geleden door de gaswinning. De gedupeerden zeggen dat hun woongenot is aangetast. Sommigen geven aan regelmatig bang te zijn, anderen voelen zich onveilig in hun eigen huis. De groep wil dat de NAM haar aansprakelijkheid hiervoor erkent en dat de rechtbank zich uitspreekt over een vergoedingssysteem.

Dit vergoedingssysteem moet ervoor zorgen dat alle zaken relatief eenvoudig kunnen worden beoordeeld. De zitting werd vooral gebruikt om samen met de advocaten van de eisers en de NAM afspraken te maken over het nog te ontwikkelen systeem. Zo moeten er twintig individuele zaken worden gekozen die representatief zijn voor alle schadegevallen en moeten er categorieën komen met daaraan gekoppelde schadevergoedingen. De rechtbank neemt hier uiteindelijk een beslissing over.

Pieter Huitema vertegenwoordigt de Groningers. Volgens de advocaat kan het nog wel even duren voordat er echt begonnen kan worden met het proces. Zo lopen er nog enkele zaken. Een van die zaken staat in het najaar bij de Hoge Raad gepland. "Maar het is ontzettend belangrijk dat de eerste stap gezet is.”

Dat er zoals woensdag een regiezitting is, is bijzonder. Regiezittingen komen namelijk vaker voor bij strafzaken, maar zelden binnen civiele procedures als deze.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,277

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions