Transport Online - Kraanmachinist veroordeeld voor verkeersovertreding maar vrijgesproken van misdrijf

Kraanmachinist veroordeeld voor verkeersovertreding maar vrijgesproken van misdrijf

Kraanmachinist veroordeeld voor verkeersovertreding maar vrijgesproken van misdrijf
06-03-2019 11:18 | Ongevallen | auteur Redactie

LEEUWARDEN - De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft dinsdag een man vrijgesproken van overtreding van het misdrijf als bedoeld in artikel 6 Wegenverkeerswet 1994 en veroordeeld voor een verkeersovertreding terzake artikel 49 RVV 1990 tot een geldboete. De man was als bestuurder van een mobiele kraan in Drachten betrokken bij een aanrijding.

Geen sprake van ernstige onvoorzichtigheid

Primair was ten laste gelegd overtreding van artikel 6 Wegenverkeerswet 1994. Voor een veroordeling voor artikel 6 van de Wegenverkeerswet moet sprake zijn van ernstige onvoorzichtigheid. Daarvan is volgens de rechtbank geen sprake geweest. Volgens verklaringen van getuigen reed de kraanmachinist in zijn mobiele kraan stapvoets en hield hij zich bezig met het verkeer rondom zijn graafmachine.

Wel een ernstige verkeersfout, geen schuld in zin van artikel 6

Veroordeelde heeft toen in een moment van onoplettendheid niet gezien dat een voetgangster op het zebrapad stond. Hij is in botsing gekomen met deze voetgangster, waarna deze is overleden.

De rechtbank is van oordeel dat het enkele niet waarnemen van een voetganger weliswaar als een ernstige verkeersfout kan worden aangemerkt, maar onvoldoende is om te spreken van schuld in de zin van artikel 6 WVW 1994.

Ook is er voor het overige geen sprake geweest van feiten en omstandigheden, zoals andere verkeersfouten, die eventueel een schuldverwijt zouden kunnen opleveren als bedoeld in artikel 6 WVW 1994.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions