Clicky


Ajax vernedert Real en staat in kwartfinale van de Champions League

Ajax vernedert Real en staat in kwartfinale van de Champions League
05-03-2019 22:59 | Sport | auteur ANP

MADRID - Ajax heeft met veel bravoure titelhouder Real Madrid uit de Champions League gestoten. Het elftal van trainer Erik ten Hag vernederde Real Madrid tot op het bot in Estadio Santiago Bernabéu (4-1) en voltooide één van de mooiste stunts uit de clubgeschiedenis.

Voor het eerst in 2003 staat Ajax weer in de kwartfinale van de Champions League. En dat na een nederlaag van 1-2 drie weken geleden in de Johan Cruijff ArenA tegen Real, dat dit seizoen zo goed als zeker met lege handen blijft. Ajax verdiende de premie van 10,5 miljoen euro van de UEFA. De inkomsten dit seizoen in de Champions League benaderen nu al de 75 miljoen euro.

Natuurlijk startte Real als favoriet aan de return maar toch geloofde Ajax in een stunt. Trainer Ten Hag en zijn spelers beloofden in de aanloop van de laatste aflevering van het tweeluik met branie en veel lef te voetballen. En ze hielden woord.

Frenkie de Jong heerste op het middenveld alsof hij al een speler van FC Barcelona was. David Neres zette Dani Carvajal voor schut met een hakbal en Dusan Tadic deed met een pirouette even denken aan Zinédine Zidane. Ajax had slechts achttien minuten nodig om de achterstand van de thuiswedstrijd om te zetten in een voorsprong. Eerst scoorde Hakim Ziyech op aangeven van Dusan Tadic. De Serviër bereidde ook de 2-0 van Neres voor.

Ajax overtrof zichzelf en dwong zo kennelijk ook geluk af. Voor de 1-0 van Ziyech kopte Raphaël al op de paal. En even voor rust raakte de ingevallen Gareth Bale de paal. Maar Ajax kreeg ook kansen voor een derde treffer, die het tweeluik misschien wel zou beslissen. Neres schoot rakelings naast en Tadic stuitte op doelman Thibaut Courtois.

Ajax leek na ruim een uur al in de kwartfinale na de schitterende 3-0 van Tadic, die ook al de 1-0 en 2-0 voorbereidde. De videoscheidsrechter keek minutenlang of Noussair Mazraoui de bal wel had binnengehouden met een sliding maar dat was kennelijk uiteindelijk wel het geval. Even maakte Real het nog spannend na de 1-3 van Marco Asensio. Maar een schitterende vrije trap van Lasse Schöne staakte het laatste verzet van de onttroonde titelverdediger.

"Ramos bedankt", zongen de duizenden meegereisde Ajax-fans in het bezoekersvak en op de Spaanse tribunes. De stoere verdediger pakte drie weken geleden in Amsterdam bewust een gele kaart, waardoor hij geschorst was en zonder kaartenlast aan de kwartfinale kon beginnen. Ramos zag nu vanaf de tribunes dat hij zich dat niet had kunnen permitteren.