Transport Online - Nederlandse economie koelt af

Nederlandse economie koelt af

Nederlandse economie koelt af
05-03-2019 08:17 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Het hoge groeitempo van de Nederlandse economie is nu echt voorbij. Dit jaar en in 2020 groeit het bruto binnenlands product (bbp) met 1,5 procent, zo blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB).

De afgelopen jaren lag de groei steevast boven de 2 procent. De vertraging van de groei heeft volgens het CPB te maken met toegenomen internationale onzekerheden, zoals het handelsbeleid van de Verenigde Staten, de brexit en de staat van de Chinese economie.

De werkloosheid blijft ondanks de lagere groei laag, met een stabilisering op 3,8 procent dit jaar en in 2020 een lichte stijging naar 4,0 procent van de beroepsbevolking.

De overheidsbestedingen nemen verder weliswaar toe, maar door de krapte op de arbeidsmarkt kunnen niet alle plannen worden gerealiseerd. Dat geldt met name voor defensie en infrastructuur. Daardoor ontstaat een groter begrotingsoverschot.

De koopkracht en de overheidsfinanciën blijven volgens de rekenmeesters op orde. Wel pleit het CPB voor een stabiel begrotingsbeleid bij verdere economische verslechtering. Lager opgeleiden en werkenden met flexibele arbeidsrelaties lopen anders de grootste risico's. Hervormingen kunnen de onzekerheden voor kwetsbare groepen beperken.Rijverboden

LET OP: Extra rijverboden rondom Pinksteren:
> Klik Hier! <

De rijverboden voor deze week: maandag 25 mei t/m zondag 31 mei

Alle Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,296

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions