Clicky


30 maanden cel geëist voor faillissementsfraude touroperator

30 maanden cel geëist voor faillissementsfraude touroperator
04-03-2019 17:22 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam 30 maanden cel geëist tegen een 49-jarige verdachte uit Turkije voor faillissementsfraude in de reisbranche.

Verdachte was samen met een andere 49-jarige persoon eigenaar van reisorganisatie Beach Holidays B.V. Dit was een zogenaamde touroperator: een bedrijf waar je reizen kan boeken, veelal all-in pakketten naar Turkije. Naast een fysiek kantoor in Zaandam en later Amsterdam, hadden verdachten een online reisbureau: Tourmax.

Op 4 augustus 2009 kwamen beelden van in Turkije gestrande reizigers in de media. Midden in het seizoen stonden zij vast op luchthavens: hun tickets bleken niet te zijn betaald of de terugreis niet te zijn geboekt. Van veel andere vakantiegangers werd hun vakantie geannuleerd. Tegelijkertijd zag de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), die opdraaide voor de schade, een trend: weer een Turkse touroperator failliet.

In september 2009 werd het faillissement van de reisorganisatie uitgesproken. De curator deed daarop aangifte van mogelijke faillissementsfraude wat aanleiding was voor het strafrechtelijk onderzoek. Hieruit bleek volgens het Om dat er sprake was van het onttrekken van grote  bedragen uit de boedel en het niet kunnen overleggen van een administratie.

Deze faillissementsfraude is zeker niet iets waar niemand wat van heeft gemerkt. Dit was anders: hier stonden 2000 mensen klaar op het vliegveld in Turkije waar ze kregen te horen dat hun vlucht niet was betaald of dat de terugreis niet was geboekt, terwijl er wel voor betaald was. De SGR zorgde er voor dat reizen werden omgeboekt en zij die een reis in het verschiet hadden werden gecompenseerd. Maar de vakantie van deze laatste groep, 5800 mensen, ging niet door. 'En dat is zuur als je daar voor hebt gespaard en je kort van tevoren te horen krijgt dat de reis waar je zo naar uitkijkt en wellicht aan toe bent, wordt geannuleerd,' aldus de officier.

De verdachte heeft volgens het OM -samen met de andere verdachte- de SGR doelbewust misleid door onvoldoende garanties in te bouwen in hun financiële beleid. Dit heeft ertoe geleid dat reizigers een beroep op de SGR moesten doen en verdachten geen schuld zouden hebben. 'Risicoloos ondernemen ten kosten van de SGR en ten koste van de reizigers,' aldus de officier. Verdachten waren betrokken bij twee bedrijven die hotels exploiteerden in Turkije en in twee jaar tijd werd meer dan 4 miljoen euro daarheen overgemaakt. Het is onduidelijk gebleven waar de overboekingen voor dienden, nu de administratie van het bedrijf niet volledig was.

De officier houdt beide verdachten verantwoordelijk voor de strafbare feiten. In haar eis houdt zij er rekening mee dat niets van het geld is teruggevonden en de benadeelden kunnen fluiten naar hun centen. Een strafeis van 30 maanden gevangenisstraf voor de eerste verdachte vindt zij hier dan ook op zijn plaats. De zaak tegen de tweede verdachte zal op 29 maart worden voortgezet bij de rechtbank. Beide verdachten wonen inmiddels niet meer in Nederland.