Clicky

 Carnaval barst los in Nederland

Carnaval barst los in Nederland
02-03-2019 10:20 | Binnenland | auteur ANP

MAASTRICHT - Praalwagens, optochten en veel bier: dit weekeinde barst in Brabant en Limburg het jaarlijkse carnaval los. Officieel van zondag tot dinsdag middernacht, maar zingen, hossen en drinken doen de feestvierders op veel plaatsen ook al op vrijdag en zaterdag, meestal beneden de grote rivieren, maar hier en daar ook erboven.

Zo houdt carnavalsvereniging Oldeclooster, 'Neerlands Noordelijkste Carnavalsvereniging', zondag een optocht door het Groningse Kloosterburen (Kronkeldörp). Sluiten Brabanders en Limburgers op dinsdag het feest af met vastenavond, in Kloosterburen gaan de feestneuzen dan nog eenmaal uit hun dak op het 'deurzettersfeest'. Die laatste dag heet ook wel dikke of vette dinsdag, wanneer op sommige plaatsen traditioneel pannenkoeken worden gebakken. Het vormt de opmaat tot de vastenperiode van veertig dagen, van carnaval tot Pasen.

De optocht is het hoogtepunt van het carnaval, met grote drommen feestvierders langs de kant van de weg. Volgens de website optochtenkalender.nl staan er meer dan negenhonderd optochten op stapel. Die beginnen al op vrijdag, als in veel plaatsen kinderen al hun eigen carnaval vieren.

Carnavalsvierders die stiekem hoopten dat het voorjaarsweer van afgelopen week zou aanhouden dreigen van een koude(re) kermis thuis te komen: met een daling van de temperatuur tot 9 tot 13 graden blijft het wel warmer dan normaal voor begin maart, verwacht Weeronline. Maar de lucht trekt dicht en prins carnaval kan maar beter een paraplu meenemen, want de kans op regen wordt steeds groter.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats