Haperende export drukt op groei industrie

Haperende export drukt op groei industrie
01-03-2019 09:48 | Algemeen | auteur ANP

ZOETERMEER - De Nederlandse industrie is in februari minder hard gegroeid. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) kwam dat vooral door de haperende export, wat leidde tot de kleinste groei van de nieuwe orders in drie jaar.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid in de sector meet, daalde van 55,1 in januari naar 52,7 in de tweede maand van het jaar. Het gaat om het laagste niveau in 32 maanden. Een niveau boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

"Het lijkt erop dat vooral onze exportmotor aan het haperen is'', zegt professor Bart Vos in een toelichting. Hij is NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg.

Parallel met tien jaar terug

Volgens Vos is de aanhoudende onzekerheid over de brexit een belangrijke boosdoener. "Over minder dan een maand is het zover, maar er is nog geen zicht op een deal. Bedrijven zijn mede hierdoor aan het hamsteren geslagen en dat zien we terug in de vorm van stijgende voorraden.''

De deskundige trekt ook een vergelijking met de situatie ruim tien jaar terug. "De geschiedenis hoeft zich natuurlijk niet te herhalen, maar net als in 2008 is er wel de nodige onzekerheid in de wereldeconomie.''Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden