Transport Online - Celstraffen geëist tegen elf leden 'multinational' in drugs

Celstraffen geëist tegen elf leden 'multinational' in drugs

Celstraffen geëist tegen elf leden 'multinational' in drugs
28-02-2019 17:04 | Criminaliteit | auteur Redactie

ROTTERDAM - "Deze groep mensen heeft zich gedurende langere tijd schuldig gemaakt aan de grootschalige import van verdovende middelen. Het is een “multinational in verdovende middelen” die vanuit verschillende landen in Zuid-Amerika vooral cocaïne vervoerde naar Europa, via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De gevaren van cocaïnehandel zijn bekend. En in deze zaak zijn die ook gebleken: de hoofdverdachte is in 2015 in zijn auto in Amsterdam doodgeschoten."

Dat zeiden donderdag de officieren van het Landelijk Parket tijdens het requisitoir in een omvangrijk en langdurig onderzoek naar de invoer van diverse partijen cocaïne. Voor de rechtbank in Rotterdam eisten zij straffen tot 4 jaar tegen elf mannen in leeftijd variërend van 34 tot 61 jaar en afkomstig uit Colombia, Amsterdam, Rotterdam, Landsmeer en Horst. De partijen werden in 2011 al ingevoerd en omdat het onderzoek, zeker na de liquidatie van de hoofdverdachte, lang duurde, vroegen de officieren een lagere straf dan te doen gebruikelijk voor invoer. De mannen worden verder verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en het voorhanden hebben van vuurwapens.

Riante levenstijl

Ook deze mannen hebben uit winstbejag gehandeld, aldus het OM. Bij enkelen zijn grote geldbedragen in beslag genomen, maar ook luxe goederen als horloges, sieraden en auto’s. Van de hoofdverdachte was bekend dat die in Spanje in een riante villa woonde, maar officieel ingeschreven stond in een flatje in Amsterdam-West. Hij, en andere leden van de groep, reisden veelvuldig heen en weer tussen Zuid-Europa, Zuid-Amerika en de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Corruptie

Om de drugs uit de containers te halen zouden de mannen gebruik hebben gemaakt van zowel corrupte overheidsmedewerkers, als medewerkers van overslagbedrijven. Zo is van een Rotterdams bedrijf het dienstrooster van een groep medewerkers gevonden. Ook zijn bij zoekingen Douaneformulieren over bepaalde containers ontdekt. Niet alle partijen cocaïne zijn gevonden: vermoedelijk zijn er meer geweest dan de onderschepte vier met een totaal van 257 kilo in 2011.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,320

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions