Clicky


ILT: maatregel voor Rotterdam The Hague Airport wegens overschrijden geluidsnorm

ILT: maatregel voor Rotterdam The Hague Airport wegens overschrijden geluidsnorm
27-02-2019 16:32 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft het voornemen om Rotterdam The Hague Airport (RTHA) een maatregel op te leggen, omdat de luchthaven in 2018 de geluidsnorm heeft overschreden. De maatregel moet herhaling voorkomen en geluidshinder voor de omgeving binnen de normen te houden. De luchthaven is op de hoogte gesteld en krijgt de mogelijkheid binnen twee weken een reactie te geven. Aansluitend neemt de ILT het definitieve besluit op een maatregel.

De overschrijding van de geluidsnorm blijkt uit de Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2018 van de inspectie. De geluidsbelasting voor de omgeving wordt voor verschillende plekken berekend. De luchthaven heeft de geluidsnormen in 2018 op één plek, de locatie Schiedam, met 17,8 % overschreden. Op de andere plekken waren er geen overschrijdingen.

Vliegtuigen moeten zoveel mogelijk tegen de wind in starten en landen. Uit de analyse van de ILT naar de oorzaak van de overschrijding blijkt dat er in 2018 veel noordelijke en oostelijke wind is geweest. De luchthaven heeft daardoor meer landingen vanuit het zuidwesten moeten verwerken. De inspectie oordeelt dat er sprake is geweest van een onvoorzienbare situatie. Deze is echter niet zo uniek dat deze in de toekomst niet meer kan voorkomen. Daarom vindt de ILT een maatregel noodzakelijk.

Alle luchthavens in Nederland, waaronder RTHA, moeten zich aan bepaalde regels houden. Onderdeel daarvan zijn de milieuregels en de normen voor de geluidsbelasting die gelden in de omgeving van het vliegveld. De ILT brengt hierover na afloop van ieder gebruiksjaar een rapportage uit. Een gebruiksjaar loopt steeds van 1 november tot en met 31 oktober.